Menu Zavřít

Meziroční inflace v březnu vzrostla na 2,6 procenta

10. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zrychlil růst na 2,6 procenta z únorových 2,5 procenta. Stejně jako v předchozích měsících zdražily především potraviny a pohonné hmoty. Proti únoru se spotřebitelské ceny v březnu nezměnily. Oznámil to Český statistický úřad. Většina analytiků podobný vývoj očekávala.

Meziroční inflace se tak i v březnu držela nad dvouprocentním inflačním cílem České národní banky. Centrální banka minulý čtvrtek ukončila devizové intervence, které zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR.

„Dnešní čísla potvrzují, že odstranění kurzového závazku byl správný krok, protože zrychlení je vidět u jádrové složky, zatímco meziroční růst cen potravin a pohonných hmot mírně zpomalil,“ komentoval čísla ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Nad dvouprocentním cílem ČNB by se podle něj inflace měla držet po celý letošní rok.


ČNB ukončila intervence. Čtěte více:

ČNB ukončila intervence. Koruna posílila k hranici 26,60 za euro


Z potravin v březnu meziročně zdražily vejce a máslo zhruba o pětinu, cukr o víc než čtvrtinu, sýry o víc než 16 procent a pečivo o devět procent. Ceny pohonných hmot vzrostly o téměř 17 procent. Lihoviny se prodávaly dráž o zhruba čtyři procenta a tabákové výrobky o téměř pět procent. Stouply platby za nájemné, vodu, elektřinu i tuhá paliva, ceny stravovacích služeb se zvýšily o šest procent.


Čtěte komentář Vladana Gallistla:

Konec intervencí na spadnutí. Inflace už je vysoko


Naopak ke snížení inflace působilo zlevnění bytového vybavení a zařízení domácnosti, zemního plynu o víc než sedm procent a tepla a teplé vody o 0,7 procenta. Ceny zboží úhrnem meziročně vzrostly o 2,5 procenta, ceny služeb o 2,7 procenta.

MMF24

Meziměsíčně se zvýšily ceny piva o téměř tři procenta a tabákových výrobků o půl procenta. O zhruba procento zdražily oděvy a obuv. Z potravin vzrostly ceny ovoce, pekárenských výrobků a obilovin, masa, mléčných výrobků a nealkoholických nápojů. Proti únoru naproti tomu klesly ceny dovolených asi o šest procent a zeleniny o víc než desetinu. Pohonné hmoty po šesti měsících růstu v březnu zlevnily o 0,6 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly v březnu meziměsíčně o 0,1 procenta, zatímco ceny služeb o 0,2 procenta klesly.


Z české ekonomiky dále čtěte:

Průměrná mzda stoupla nad 29 tisíc, na růstu se podepsala inflace

Spekulace zvyšují náklady: zajištění koruny je nejdražší za 9 měsíců

Nejníže od roku 2008: nezaměstnanost v březnu klesla pod 5 procent


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).