Menu Zavřít

ČSSD si počká na návrhy ANO. Jednání o vládě se obnoví v pondělí

13. 4. 2018
Autor: čtk

Jednání mezi ANO a ČSSD o vládě budou obnovena v pondělí večer, řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Po rozhodnutí výboru ANO vrátit se k rozhovorům s ČSSD doufá, že dohoda bude nalezena co nejrychleji. Vládu s důvěrou by si přál do prázdnin. Nabídku ANO posoudí předsednictvo ČSSD. Její místopředseda Martin Netolický zmínil, že by strana chtěla záruky, aby vedle vládní neexistovala alternativní koalice ve Sněmovně.

Babiš připustil, že v posledních dnech byla na stole především varianta, kdy by SPD pasivně „nohama“ tolerovala vznik vlády. „My jsme hlasovali a z debaty výboru vyplynulo, že se máme vrátit ke stolu (s ČSSD). Pochopili jsme, že klub není pro tu variantu (s SPD) připraven,“ uvedl Babiš.

Premiér nechtěl upřesnit, zda nabídne ČSSD ministerstvo vnitra, což byla podmínka sociálních demokratů pro to, aby mohli připustit účast trestně stíhaného Babiše ve vládě. Programově je podle Babiše všechno více méně dojednáno. „Já nevím, jsem mediálně zdrženlivý, nechci to komentovat, uvidíme, s čím ČSSD přijde,“ uvedl.

Babiš se o víkendu sejde s prezidentem Milošem Zemanem. „Chci mu vysvětlit, co se stalo,“ prohlásil. Počítá pravděpodobně i nadále s tím, že spolupráci ANO a ČSSD by tolerovali komunisté. „Koho bychom měli hledat? Máte nějaký nápad?“ řekl. Zájem má o co nejrychlejší dohodu, jednání se podle něj dosud zdržovala z objektivních důvodů, například kvůli čekání na sjezd ČSSD. Nyní očekává také závěry sjezdu KSČM. „Není to, že bychom byli neschopní vyjednávat,“ uvedl.

Premiér Babiš opět zamíří za prezidentem:

Předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že dnešní jednání grémia nebylo mimořádnou reakcí na čtvrteční krok ANO. O situaci se nicméně mluvilo. „Oficiálně zatím žádná komunikace nepřišla. Pokud by nás ANO oslovilo, svolal bych jednání předsednictva, které jediné může rozhodnout, zda jednání obnovit,“ řekl novinářům Hamáček.

Hamáček nechtěl hovořit o tom, za jakých podmínek by obnovu jednání podpořil. „Nyní bych nechtěl něco tak zásadního komentovat, míč je na jejich straně,“ uvedl.

Netolický řekl, že jednání s ANO není o postech, ale o celém systému podmínek vzájemné spolupráce. Pro ANO je zřejmě nepřijatelná vláda s KSČM a SPD, ale ve Sněmovně budou mít nadále většinu, připomněl. Opozice nyní ANO často vyčítá, že hlasování zatím v dolní komoře zvládá spolu s KSČM a SPD. „My chceme pojistky, záruky, jak by se rozhodovalo v případě vnitřního sporu,“ uvedl. Neumí si představit situaci, kdy by v případě neshody v koalici hledal některý z parterů ve Sněmovně hlasy jinde. „Chceme mít jasné záruky, že tu nebude parlamentní koalice a vedle toho druhá koalice, řekl.


Přečtěte si komentář Petra Weikerta: Zeman začal topit

 Weikert


ČSSD zdůvodnila ukončení předchozího vyjednávání tím, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Andreje Babiše v roli premiéra. Zástupci ANO uváděli, že ČSSD odmítla velkorysé návrhy hnutí, protože chtěla získat post ministra vnitra.

Na víkendovém sjezdu sociální demokracie jasně převažovalo pozitivní hodnocení ukončení rozhovorů, které pak účastníci sjezdu vzali na vědomí. Delegáti v Hradci Králové kritizovali, jak se Babiš během vyjednávání směrem k ČSSD vyjadřoval a choval. Vesměs zaznívalo, že obnova jednání by byla přípustná jen v případě, kdy by Babiš netrval na své účasti ve vládě.

Předsednictvo ČSSD by se mělo podle Hamáčka sejít příští pátek, protože je to velký orgán a je třeba jeho schůzi předem zorganizovat. „Pokud bychom dospěli k dohodě, bude předložena všem členům sociální demokracie k rozhodnutí,“ řekl. ČSSD je podle něj povinna jednat, protože je odpovědná strana a v Česku už dlouho chybí stabilní vláda.

Babiš selhává, tvrdí Bartoš. Kalousek viní Zemana

Předseda Pirátů Ivan Bartoš si myslí, že ANO pouze dělá, že jedná. „Jsem přesvědčen, že je to mediální habaďůra, neboť již 21. února pro své noviny premiér v demisi Babiš řekl: 'Premiérem budu a ČSSD nic nenabídnu',“ připomněl Bartoš rozhovor v deníku Dnes. „Každopádně Andrej Babiš dále selhává v jednání a to štěpí nejen klub ANO, kde se řada poslanců štítí byť jen zvažované spolupráce s agresivní SPD,“ uvedl. K „nahnědlé“ spolupráci se podle Bartoše staví kriticky i liberální evropští politici. „Což Andreji Babišovi vadí patrně ještě více než rizika ztráty lidí v ANO, které umí obratem nahrazovat, či masivní demonstrace v českých městech,“ uvedl Bartoš.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek považuje za hlavního viníka toho, že v Česku není stále vláda s důvěrou, prezidenta Miloše Zemana. Normální prezident by něco takového netoleroval. Za ten současný marasmus, nese bezpochyby největší odpovědnost,“ uvedl. Podle Kalouska se budou sociální demokraté rozhodovat, zda krýt spolupráci hnutí ANO s komunisty a SPD. Poznamenal, že jakmile vláda ve Sněmovně důvěru získá, nebude možné ji odvolat. „Budou pravděpodobně vyjednávat o podmínkách, které budou lepší než dřívější dohoda,“ uvedl. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek bude příští týden apelovat na ČSSD, aby nepřekročila podmínku vlády bez premiéra, který není trestně stíhán. Vláda by se podle něj ani neměla opírat o hlasy KSČM.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše nyní záleží na tom, zda sociální demokracie a ANO dokážou zakopat příkopy, které vykopaly po krachu vyjednávání minulý týden. „Andrej Babiš si uvědomil, že spojení s SPD může být zátěží, dokonce i v komunálních volbách, třeba tady v Praze by SPD zřejmě táhla ANO poněkud dolů. S vědomím tohoto hledá jiné varianty,“ uvedl.

Také předseda KSČM Vojtěch Filip potvrdil, že komunisté jsou připraveni vládu ANO a ČSSD podpořit. „My nebereme slovo zpátky. Pokud se pro něco rozhodneme, tak o to usilujeme,“ řekl. Podle něj na tom nic nezmění ani sjezd KSČM, který se uskuteční za týden. „I ostatní kandidáti na předsedu a na funkce místopředsedů zatím vždy byli pro schválení postupu vyjednávacího týmu,“ řekl.

Předseda SPD Tomio Okamura tvrdí, že ANO chce ČSSD jako servilnějšího partnera. „To, že se ANO rozhodlo pro ČSSD, mě neuvěřitelně nemile překvapilo. Překvapen musí být i pan prezident. Nebudu mluvit za něj, ale včera (ve čtvrtek) jsem s ním seděl téměř dvě hodiny a je to určitě novinka, kterou podle mě také netušil,“ prohlásil šéf SPD.

EBF24

Možnou spolupráci ANO s ČSSD nepovažuje Okamura za dobré řešení pro Česko. „Pro Českou republiku je lepší, aby se na vládě podílely strany se silnějším mandátem,“ řekl. Okamura ČSSD ostře kritizuje a tvrdí, že nedrží slovo a není schopna garantovat hlasy všech svých poslanců.

Přečtěte si také:

„Česko není firma“. V Praze proběhla další demonstrace proti Babišovi

Náhrada za Krnáčovou? Babiše odmítl šéf středoevropské Pepsi

Sjezd ČSSD potvrdil konec jednání s ANO. Delegáti zvolili čtyři místopředsedy

Bělobrádek chce dostat ze hry ANO, SPD i KSČM. Navrhuje menšinovou vládu

SPD jde stranou. ANO chce obnovit jednání s ČSSD


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).