Menu Zavřít

Michael Neuwirth: U pojištění dronů řešíme nárazy při letu i drsná přistání

16. 8. 2015
Autor: ČSOB

Bezpilotním letadlům využívaným pro mapování těžko dostupných terénů i komerční filmování stoupá obliba i v Česku. O drony se tak začaly zajímat i pojišťovny. A jedna z nich – ČSOB Pojišťovna – přišla na jaře s novinkou, když představila kromě povinného ručení i havarijní pojištění. Za prvních pár měsíců už řešila třeba dron poškozený při monitoring produktovodu nebo kameru poznamenanou drsným přistáním, vyjmenovává ředitel odboru pojištění majetku a odpovědnosti Michael Neuwirth.

Pojištění bezpilotních letadel nabízíte od letošního dubna. Kromě pojištění odpovědnosti z provozu jste přišli i s novinkou – havarijním pojištěním. Jaké jsou s ním zatím vaše zkušenosti? Kolik klientů si ho sjednalo?

Pojištění bezpilotních letadel je dosud určeno zejména klientům, kteří žádají o vystavení povolení k létání nebo ho již mají od Úřadu pro civilní letectví vydáno a v této skupině je naše havarijní pojištění sjednáno pro několik desítek strojů. Našimi klienty jsou především podnikatelé, kteří drony používají k různým komerčním účelům.

Na co konkrétně se havarijní pojištění vztahuje?

Havarijní pojištění je určeno pro případy, kdy se poškodí pojištěný dron či podvěs. Nabízí totiž pojistnou ochranu jak po dobu provozu letadla, tak mimo provoz, kdy je dron přepravován, skladován nebo na něm probíhá servis.

V jakých částkách se pohybuje jeho cena?

Cena je závislá na hodnotě pojišťovaného letadla případně zařízení v podvěsu a na řadě parametrů jako je spoluúčast, kategorie dronu, zkušenosti pilota a podobně. Obvykle se výsledná sazba pohybuje pod 10 % z hodnoty dronu.

Jaké případy už jste při pojišťování dronů řešili?

Doba, po kterou jsme v pojištění dronů aktivní, je relativně krátká, ale již máme zkušenost s dronem poškozeným nárazem při monitoringu produktovodu a také s poškozenou kamerou nesenou v podvěsu, kdy letadlo nepřistálo zcela hladce.

Zvažujete po několika měsících nabídky tohoto produktu nějaké změny?

Samo odvětví se velmi razantně rozvíjí, neustále se seznamujeme s novými a novými záměry provozovatelů na využívání bezpilotních letadel a na to vše je třeba v produktu reagovat. Zatím však neuvažujeme o razantní změně ve vlastnostech pojištění a nabízeném rozsahu pojistné ochrany.

Jaký očekáváte další vývoj u tohoto druhu pojištění?

Na trh jistě vstoupí další pojistitelé, protože rozvoj odvětví bezpilotního létání je jistě obchodní příležitostí pro náš obor. Konkurenční prostředí přinese širší škálu krytých rizik, která také bude dána rozvojem a stále širším využíváním dronů, například pojištění přepravovaných věcí a podobně.

Co nabízí další pojišťovny
Pojištění dronů mají v portfoliu i další pojišťovny. Česká pojišťovna nabízí pojištění odpovědnosti i havarijní pojištění. Zájem o povinné ručení bezpilotních letadel zaznamenává i Allianz pojišťovna. V poslední době vzrostl podle jejího mluvčího Václava Bálka dokonce mnohonásobně. Havarijní pojištění ale zatím nenabízí. Zájem o něj prý není prozatím tak masivní.

Čtěte také:

ČSOB uvedla první havarijní pojištění pro letce s drony

CIF24

Amazon může začít s testováním dronů, získal povolení v USA

Českým záchranářům bude pomáhat dron s nočním viděním

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).