Menu Zavřít

Michal Král: Napřed pomoci, pak prodat

8. 8. 2012
Autor: Libor Budinský

Vietnam se sice dosud řadí mezi nejchudší země jihovýchodní Asie, ale jeho ekonomický růst a tržní potenciál láká zahraniční investory stále více. Země však představuje mimořádně komplikovaný trh, kde jen tak někdo neprorazí. Velkou roli – stejně jako jinde v Asii – zde hrají dlouhodobé kontakty a vliv státního sektoru.

Není divu, že úspěchy slaví zejména ti, kteří Vietnamu dlouhodobě pomáhají postavit se na vlastní nohy. Česko se sice nemůže objemem rozvojové pomoci srovnávat například s Japonskem, ale v posledních letech se i tradiční česká pomoc začíná vyplácet v podobě konkrétních obchodních příležitostí. Vietnamu pomáháme už od padesátých let minulého století.

Tato tradice spolu s dobrým povědomím o Česku a jeho výrobcích nyní našim podnikům otevírá nový prostor na místním, konkurencí prošpikovaném trhu. Například v oblasti zdravotnictví má Česko dobrý zvuk i díky nemocnici česko-vietnamského přátelství v Haiphongu postavené někdejší Československou socialistickou republikou v roce 1959.

České zdravotnické přístroje a vybavení nemocnic dodávané původně v rámci rozvojové pomoci tak vybudovaly na místním trhu stabilní pozici v jednom z nejperspektivnějších oborů pro české vývozce. Rovněž česká rozvojová pomoc v oblasti odstraňování následků herbicidů rozprašovaných v průběhu vietnamsko-americké války dnes otevírá dveře našim technologiím určeným na likvidaci životu nebezpečných dioxinů.


Čtěte také:

Národ, který poráží velmoci

Češi spustili kaolinku ve Vietnamu

Češi postaví ve Vietnamu cementárnu


A do třetice: české geologické technologie a know-how pomohly objevit a zmapovat největší ložisko sklářských písků ve Vietnamu, což nyní vytváří exkluzivní postavení pro české zájemce o investice do sklářského průmyslu.

EBF24

O Vietnamu se často hovoří jako o jednom z asijských tygrů připravených ke skoku, který ovšem vlivem krize tak trochu zaspal. Až se tygr opět probudí, Česko může patřit díky svým tradičním vazbám mezi země, které se svezou na jeho hřbetu.

Autor je velvyslancem ČR ve Vietnamu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).