Menu Zavřít

Microsoft navzdory koronaviru vydělává, Slack ho obviňuje z porušování pravidel

30. 7. 2020
Autor: čtk

Microsoft zveřejnil nové hospodářské výsledky, podle kterých se mu daří lépe, než jak analytici z Wall Street předpovídali. Kvůli karanténě byla velká část zaměstnanců nucena pracovat na dálku z domova, a to právě přispělo k rozšiřování některých služeb Microsoftu, které se využívají při distančním výkonu práce. Mezitím společnost Slack obviňuje Microsoft z nekalého počínání na evropské trhu.

Technologický gigant Microsoft v tiskové zprávě oznámil, že jeho výnosy během posledních tří měsíců stouply na 38 miliard dolarů, což je oproti očekávání finančních analytiků asi o dvě miliardy více a o 13 procent více než za stejné období v minulém roce. „Posledních pět měsíců plně prokázalo, že technologické schopnosti jsou klíčem k odolnosti byznysu,“ uvedl k hospodářským výsledkům výkonný ředitel společnosti Satya Nadella.

Růst Microsoftu táhly hlavně kancelářské programy v sadě Office 365, Xbox a další volnočasové platformy a cloudové služby Azure. Právě v případě poslední jmenované služby však jde o setrvalé pokračování klesajícího růstu, v minulém období využívání Azure rostlo tempem 59 procent, v tom aktuálním to bylo pouze procent 47. Hlavním konkurentem v cloudovém segmentu je další technologický obr Amazon.

Součástí provozních výdajů, které vzrostly o 13 procent, je i uzavření všech 83 maloobchodních poboček. Celkové zrušení kamenných obchodů by mělo Microsoft vyjít celkově na 450 milionů dolarů, plán na konec obchodů společnost oznámila minulý měsíc.

Slack obviňuje Microsoft z porušování pravidel hospodářské soutěže

Zatímco se Microsoftu hospodářsky daří, společnost Slack, která provozuje komunikační platformu pro firmy či jiné organizace, obviňuje Microsoft z porušování tržních pravidel v evropských státech. Slacku vadí, že Microsoft ke své sadě kancelářských programů Office 365 přidává i firemní komunikační program Microsoft Teams. „Stížnosti popisují protiprávní a protisoutěžní praktiky, kterými [Microsoft] zneužívá svého postavení a porušuje tím pravidla hospodářské soutěže a právo Evropské unie,“ uvedl Slack v prohlášení.

Podle zástupců Slacku Microsoft vytvořil slabou kopii komunikačního programu a navázal ho na kancelářskou sadu Office a tím nutí své uživatele k instalaci programu a následně blokuje jeho smazání. „Slack žádá Evropskou komisi aby urychlené přistoupila k přezkoumání, zda Microsoft nepokračuje v protiprávnímu zneužití své pozice přenesením produktu z jednoho trhu na druhý tím, že produkty propojí,“ řekl David Schellhase ze Slacku.  

Zástupci Slacku v minulosti tvrdili, že program Microsoft Teams pro ně není skutečnou konkurencí, protože se na rozdíl od nich soustředí na komunikaci skrze videohovory, kdežto Slack je vyloženě chatovací platformou pro firemní spolupráci. Mluvčí Microsoftu k celému případu uvedl, že Microsoft Teams se soustředí na využití videohovorů, neboť je to způsob komunikace, který je v dnešní době jeho uživateli upřednostňován, jak se i potvrdilo během koronavirové karantény.

EBF24

Slack v během loňského října uvedl, že disponuje zhruba 12 miliony aktivních denních uživatelů, Microsoft Teams během letošního dubna mělo denně využívat až 75 milionů lidí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).