Menu Zavřít

Microsoft ve vlastní jámě

23. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Kauza Mironet

ebf - tip - debata

Mezi počítačovými experty i laickou veřejností kolují pověsti, že zásah proti Mironetu byl pomstou Microsoftu, jemuž se prý znelíbila snaha významného hráče na poli osobních počítačů nabízet vlastní alternativní řešení na platformě Linux. Současné dění tuto teorii rozhodně nevyloučilo. Státní zastupitelství totiž počátkem roku zastavilo pro bezdůvodnost trestní stíhání majitele postižené firmy Roberta Novotného s vysvětlením, že obviněný se proti zákonům neprohřešil a autorské právo neporušil. Krátce po rozhodnutí oznámil šéf Mironetu, že má důkazy svědčící o tom, že zaměstnanci Microsoftu vyšetřování nezákonně ovlivňovali. Hodlá proto na ně podat žalobu.
K zásahu došlo v květnu roku 2000 a úder proti Mironetu provedlo více než čtyřicet policistů. Vyšetřovatelé při akci zabavili hardware, aniž by o něm ihned vystavili protokol. Skutečnost, že Novotnému bylo obvinění sděleno téměř rok po zásahu, je také hodná pozornosti. Co však vedlo policii k mobilizaci celé eskorty? Kontrolní nákup jednoho počítače Mironet zákazníky nastrčenými Microsoftem. A co se po třech letech vyšetřovaní zjistilo? Jediným nelegálně nainstalovaným programem, který policisté v Mironetu našli, byl program pro spuštění zkušebního programu command.com a testovací software Norton Utilities - vše na zmíněném „kontrolním“ vzorku.
Postup policie je, eufemisticky řečeno, diskutabilní. Už samotný zásah proti Mironetu vypadal podle přítomných zaměstnanců firmy, jako by šlo o loupežné přepadení. Policisté byli v civilu a neprokázali se – jak tvrdí pracovníci Mironetu - služebními odznaky. Majitel firmy se proto obrátil k Ústavnímu soudu se stížností na postup policie. Soud vyšel Novotnému vstříc, když konstatoval, že policisté během zásahu jednali neoprávněně. Jak se „kompetentnost“ vyšetřovacích orgánů na případu podepsala, dokládá i historka z vyšetřování: Když policisté vraceli zabavené počítače a materiály, odevzdali Mironetu více hardwaru, než původně podle ex-post vyplněného protokolu ze společnosti odnesli.
Zatímco stíny kolem Mironetu se rozplývají, kauza je stále dost potemnělá. Podezření, že za aktivitami Microsoftu je snaha zbavit se konkurence, která nabízí alternativní řešení, nevyvrátí ani nejmodernější vyšetřovací metody. Pokud se navíc potvrdí, že zaměstnanci Microsoftu vyšetřování ovlivňovali, domněnky o Mironetu jako obětním beránkovi kampaně, kterou vedou softwaroví výrobci v součinnosti s vládou proti nelegálnímu softwaru, přestanou být domněnkami.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).