Menu Zavřít

Migrantům zatím svítí červená

29. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Ministr průmyslu chce liberalizovat podmínky pro cizince

Zelené karty, které by cizincům umožnily snadněji získat povolení k pobytu a pracovní povolení na dva roky, chce prosadit ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. V březnu jeho ideu schválila porada ekonomických ministrů a nyní má být námět dále rozpracován. Podaří-li se projekt prosadit, měl by od příštího roku fungovat a přivádět ročně tisíce cizinců na český pracovní trh. „Zelené karty jsou reakcí na stesky zaměstnavatelů nad nedostatkem pracovní síly. Byl jsem na snídani s Asociací zahraničních investorů a jediné, o čem jsme se tam hodinu a čtvrt bavili, byl tento problém. Žádný Zákoník práce, žádné investiční pobídky nebo daně, jenom nedostatek pracovních sil. Všude po celé republice, v Chomutově jako v Ostravě, o Praze ani nemluvím,“ vysvětluje své pohnutky ministr Říman. Jak dodává, problém je i v oblasti vydávání normálních krátkodobých víz: „Naši byznysmeni si se svými čínskými či arabskými partnery musejí dávat schůzky ve Vídni, protože rakouské vízum si lze vyřídit, kdežto české ne. Registruji opakované stížnosti čínského velvyslance na téma naší vízové politiky.“

EBF24

Pilot MPSV selhal.

Podobný projekt s názvem Aktivní výběr kvalifikovaných zahraničních pracovníků odstartovalo v roce 2003 ministerstvo práce a sociálních věcí. Důvody byly stejné: rostoucí ekonomika potřebuje více pracovníků, demografické ukazatele upadají, a do budoucna proto hrozí kolaps důchodových systémů. Nejrůznější výzkumy ukazují, že lidé nejezdí do ciziny marodit, ale pracovat a vydělat si peníze, a že tedy hostitelské zemi středně a dlouhodobě pomáhají. „Lidé nejsou jen hladová ústa, ale také ruce a mozky. Příklady otevřených ekonomik ukazují, že imigranti jsou spíše požehnáním pro hostitelskou zemi než jejich zátěží,“ říká Martin Říman. Jenže projekt Aktivní výběr kvalifikovaných zahraničních pracovníků v podstatě selhal. Ministerstvo původně počítalo s tím, že by mohl české ekonomice přinést ročně až tři tisíce nových pracovníků. Ve skutečnosti se do něj za čtyři roky přihlásilo jen 521 lidí a z toho naprostá většina jich v té době již v České republice žila. Ze zahraničí do něj vstoupilo jen 28 uchazečů!
„Tento projekt byl spuštěn jako pilotní v roce 2003, dodnes jako pilotní běží a v rámci své pilotní fáze prokázal, že je naprosto k ničemu. Jeho parametry nebyly nastaveny dobře, protože byly nesmyslně tvrdé. Například uchazeč musí mít v České republice předem zajištěnou práci. Je přece absurdní, že by zaměstnavatel dal práci někomu dřív, než ten člověk vůbec přijde do republiky. Zaměstnavatel si chce nejdříve zaměstnance osahat. Z Kazachstánu si také nikdo práci do severních Čech hledat nejde. Je to nerealistické jak pro uchazeče, tak pro zaměstnavatele. Nebo třeba uchazeč musí prokázat znalosti jazyka. Ale proč by musel například svářeč, kterých se na severní Moravě masově nedostává, umět česky? Důležité přece je, aby uměl svářet. Za situace, kdy Česká republika není z hlediska atraktivity zemí tou první ligou, si takto tvrdě nastavené podmínky nemůžeme dovolit,“ komentuje projekt Aktivního výběru kvalifikovaných zahraničních pracovníků ministr Říman.

Ostnatý drát ministerstva vnitra.

Ministerstvo průmyslu nyní připravuje pro projekt Zelené karty vstupní materiál, analýzu aktuální situace a návrh řešení. Prosadit, aby migrace získala liberálnější podmínky, než má dnes, však zjevně bude hodně obtížné.
V horizontu několika týdnů by měl ministr Martin Říman o projektu jednat s ministrem práce Petrem Nečasem a ministrem vnitra Ivanem Langrem. „Předpokládám, že zejména ministerstvo vnitra k tomu bude mít spoustu připomínek a že nebude velkým příznivcem tohoto projektu. Vnitro je už z principu vždy odpůrcem jakékoli zvýšené migrace, rádo by zemi obehnalo ostnatým drátem a hlídalo, aby sem nikdo nepřišel. Podezírám cizineckou policii, že má v genech zakódováno přesvědčení, že cizincům je třeba házet klacky pod nohy. Je to velké reziduum bývalého režimu. Tehdy to byla státní politika, nepouštět do republiky žádné rozkladné živly zvenčí, a v těch lidech z vnitra to prostě zůstalo,“ soudí ministr Říman.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).