Menu Zavřít

Mikuláš Miloš

2. 12. 2017
Autor: Redakce

Tak nám Mikuláš Miloš nadělí 6. prosince premiéra Andreje a ten do týdne dodá vládu. To se na Vánoce ale budeme mít.

Vláda to bude zcela nepochybně menšinová a jednobarevná. Tak to Babiš od počátku plánoval a od plánu neuhnul ani o píď. Na poslední schůzi sněmovny zopakovaná nabídka pro ODS k jednání a koalici nebyla myšlena vážně ani jedinou vteřinu a byla určena jen veřejnosti, kterou je třeba přesvědčit, že tady musíme mít báťušku Babiše. Protože je to chudák otloukánek, kterého nikdo nemá rád a nechce si s ním hrát, přestože to on myslí dobře.

Jinak by snad mohlo někoho napadnout, že jeho ANO je prostě pro solidní demokratické strany tak trochu příliš „schmutzig“, aby s ním koalovali. A že je to hodně podobné s tím, jak se on sám distancuje od extremistických okamurovců, přestože s nimi čile zobchodoval vedení sněmovny a kšefty ještě zdaleka nejsou u konce. Přinejmenším ODS má příliš vlastních zkušeností s tuneláři a dotačními podvodníky a zaplatila za ně dostatečně vysokou cenu na to, aby se s jedním z nejúspěšnějších z nich nyní paktovala a mazala si zase ruce a ztrácela důvěryhodnost kvůli dalšímu posunu Andreje Babiše vzhůru žebříčkem nejbohatších lidí.

A především by to pro Babiše byla stejně jenom zástěrka a k prosazování svých zájmů by tak jako tak využíval už jednou nakoupené hlasy komunistů a SPD.

Japonec dobrý nakonec

KSČM, vysátá v posledních volbách Babišem, je politicky na lopatkách a její poslanci tuší, že už to lepší nebude, a co nezobchodují nyní, neprodají už nikdy nikomu. Okamura pak bude sice trochu dělat drahoty, protože jeho voliči Babiše zrovna nemusejí, ale Andrej dobře ví, že Japonec je dobrý nakonec a taková opozice naoko s přetrpěním vlády na dobu určitou nebude zase až tak drahá. A navíc je tam společný zájem, protože předčasné volby nesené na argumentu, jak zlé Palermo zgajlovalo vládu odborníků pro lidi, nejsou z Okamurovy pozice vůbec špatným nápadem.


Ministři z klobouku aneb Jak Babiš skládá vládu

 Předseda hnutí ANO Andrej Babiš


Z tohoto pohledu je postup pravicových stran, které založily Demokratický blok ve sněmovně a chystají se prezentovat jako jasná a čitelná opozice, nesporně krokem správným směrem. Nebo spíše malým krůčkem, který ale Babišovu tempu zatím vůbec nestačí. Prezident totiž vede permanentní volební kampaň a evidentně se připravuje na předčasné sněmovní volby do roka a do dne, což pravice pořád nechápe a na tyto aktivity prakticky nereaguje. Je čas zase objíždět města i vesnice a bavit se s voliči a vysvětlovat po všech nádražích kroky ve sněmovně, pro prosté lidi velmi špatně čitelné a srozumitelné. Zatím tu interpretaci přenechávají soupeři zcela bez boje. A od věci by nebylo postavit ve stejném termínu proti Babišově svou vlastní stínovou vládu. Od kecpultu v parlamentu se politika fakt dělat nedá.

Čistky a populismus

Že bude s čím polemizovat, je evidentní a jasné. Tentokrát to bude zcela jiné než po jakýchkoli dosavadních demokratických volbách v Česku. Vzhledem k permanentnímu předvolebnímu boji nebude vláda činit žádná podstatná opatření směřující ke stabilizaci veřejných financí či racionalizaci hospodaření ve zdravotnictví. Čeká nás jen personální čistka na vnitru a v bezpečnostních složkách, obsazení zbývajících důležitých pozic ve státních firmách a to vše bude zakryto explozí populismu a přidávání všeho všem.

ebf - tip - debata

Takže z téhle mikulášské nadílky se tahle země bude dlouho vzpamatovávat.

Přečtěte si další komentáře autora:

Vláda odborníků

Vyřízeno k dennímu pořádku

O církvi a větším klacku

Jaké ohrožení demokracie?

Vymalováno

Prasečárna v prasečáku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).