Menu Zavřít

Mikulovská oáza

27. 7. 2020
Autor: Euro.cz

Čerstvě otevřená terasa s výčepem vystřelila minipivovar Mamut o úroveň výš

Sice tu není všechno dokončené a majitele čeká ještě několik dnů zdlouhavé práce, ovšem v momentě, kdy si člověk sedne za stůl, Jitka Ilčíková mu přinese čerstvě načepovaný půllitr a host se s prvními doušky podívá za plot, kde vyčnívá mikulovský zámek, pití piva se mění v jeden z nejhezčích zážitků letošních prázdnin. Zkrátka je znát, že nedávné otevření venkovního baru je pro Pivovar Mamut a jeho sesterskou značku Wild Creatures velmi důležitým mezníkem.

„Možnost prohlídek pivovaru s degustací a posezením jsme zavedli letos po koronakrizi, takže na závěry je ještě brzy,“ přibližuje Ilčíková. „Nicméně ano, místní na domácí pivo chodí rádi, což nás velmi těší,“ odpovídá na dotaz, jestli se už na terasu naučili chodit mikulovští pivaři.

Za podnikem Mamut stojí její manžel Libor Ilčík, Jitka má – kromě provozu výčepu – na starost především odnož Wild Creatures, v rámci níž vznikají ceněné „divočáky“, tedy kyselé, spontánně kvašené lambiky, které dobře znají i naši čtenáři (Euro 44/2019).

Celkový roční výstav Mamuta se loni dostal na úroveň 350 hektolitrů a Ilčíkovi dál očekávají jeho pozvolný růst. „Celé jaro jsme věnovali dodělání pivovaru, abychom pivo místním přiblížili. Možnosti ještě máme. Na to, abychom si je uvědomili, jsme zrovna letos měli času opravdu hodně,“ vrací se do jarních měsíců, kdy se život v republice téměř zastavil.

Ze zlatého fondu

Při zapadajícím červencovém slunci, které se postupně ztrácelo za kulisou mikulovského zámku, jsme otestovali hned několik zdejších piv. Nejdříve to byl světlý ležák Mamut 12° s 5,1 procenta alkoholu. I když na tuhle spodně kvašenou klasiku a jednu z nejtěžších pivovarských disciplín máme velmi vysoké nároky, jak už si jistě laskavý čtenář stačil povšimnout, tahle dvanáctka nás téměř uhranula. Pivo je lehké a osvěžující, rezonuje v něm velmi příjemná hořkost a říz. I když působí plně, není přehnaně syté. Zážitek korunuje extrémně dobrá pitelnost, a mikulovskou dvanáctku proto zařazujeme do našeho – zatím imaginárního – zlatého fondu ležáků plzeňského typu.

Uniknout naší pozornosti nemohla ani svrchně kvašená jedenáctka z edice Single Hop Ale. Tenhle American Pale Ale s 4,2procentní alkoholovou jiskrou je okořeněn pouze americkou aromatickou chmelovou odrůdou Cascade, jejíž květovo-citrusová vůně není příliš „vlezlá“. Hořkost piva není nijak razantní, lehké a trochu bylinkové pivo působí velmi občerstvujícím dojmem, jde o ideální zpestření prázdninových odpolední.

Pivovar Mamut Venušina 1, Mikulov sládci: Jitka a Libor Ilčíkovi Založeno: 2011 nabídka: spodně, svrchně a spontánně kvašená piva co doporučujeme: bezchybnou světlou dvanáctku Mamut otevřeno:

čtvrtek až neděle od 14.00

WT100

O autorovi| ondřej stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?