Menu Zavřít

Miláček trhů za mříže

15. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Kapitalismus se mění, Bernard Ebbers na to doplatil

Trest pětadvaceti let vězení nepřekvapí u vraha. Newyorský soud ale poslal právě na takovou dobu za mříže Bernarda Ebberse (63), bývalého šéfa zkrachovalé telekomunikační firmy WorldCom. Tedy prakticky na doživotí. Šlo o největší účetní podvod v historii soukromých firem, jehož výše dosáhla jedenácti miliard dolarů. Obhájci Ebberse dodnes tvrdí, že on sám o kreativním účetnictví svých podřízených nevěděl. Zakladatel WorldComu nejenže nikoho nezabil, ale možná by živáčkovi neublížil. Hnal se za ziskem tak, jak se to v Americe očekává. Zaslouží si takový trest?
Spravedlnost má různé tváře. V devadesátých letech byl Ebbers králem byznysu. Trhy ho milovaly. Akcie WorldComu byly hitem. Byla to jiná doba. Investoři bláznivě nakupovali akcie technologických firem, aniž by brali ohled na jejich reálné hospodářské výsledky a možnosti. Vládli kreativci. Auditorské společnosti nabízely rady, jak se vyhnout placení daní. Kdekdo věřil tomu, že novou ekonomiku, a americké technologické firmy zvlášť, čeká nezadržitelný růst bez hranic. Kdo by se bál trochu té kreativity? Kdo by se divil tomu, že WorldCom účetně nadhodnocoval své zisky tím, že operační náklady převáděl do kolonky kapitálových výdajů? Právě do této doby patřil Bernard Ebbers.
Říká se, že nové století začalo teroristickými útoky z 11. září 2001. Ale pro svět byznysu byly tím přelomem jiné události: skandály firem, jako Enron či WorldCom. V Evropě to byl pád Parmalatu. Bublina nové ekonomiky splaskla už dřív. Ekonomické stránky novin se začaly plnit zprávami, úvahami a spekulacemi o tom, kdo nese odpovědnost za podvody, zda manažeři, investiční banky či auditoři. Přišlo období obviňování, velkých soudních kauz a také přísnějších pravidel kontroly. Kapitalismus už nebude vypadat jako dřív. Na omezování volné ruky trhu tlačí sami investoři, aby snížili svá rizika při vkládání peněz do cenných papírů. Amerika je pionýrem při zavádění tvrdší regulace pro veřejně obchodované firmy.
Verdikt pozemského soudu v New Yorku nakonec není až tak překvapivý. Z dnešního pohledu newyorské soudkyně je Ebbers zodpovědný za závažný zločin. A že on sám třeba nic nevěděl? Ale vědět přece měl. Odpovědnost musí nést šéf firmy. Jak by však Ebbers dopadl před Čapkovým božím soudem? Bůh suď. Třeba si Ebbers opravdu vždy myslel, že jedná správně. Patřil prostě do jiné doby.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).