Menu Zavřít

Mileiho reforma zmírňuje inflaci, ukazuje průzkum mezi analytiky. Na konci roku může zpomalit na 123 procent

9. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Podle analytického průzkumu by argentinská roční inflace mohla koncem roku zpomalit na 123 procent
  • Měsíční inflace klesla v srpnu na 3,9 procenta, přičemž další snižování odborníci očekávají i v během září
  • Argentinská ekonomika se s krizí potýká od roku 2018. Prezident Javier Milei se snaží inflaci zkrotit radikálními úspornými opatřeními, která však tvrdě dopadají na životní úroveň obyvatel​

Roční míra inflace v Argentině by koncem roku mohla být nižší, než se původně očekávalo. S odkazem na průzkum mezi více než čtyřmi desítkami analytiků to uvádí zpravodajská agentura Reuters

Podle odborníků by roční úroveň nakonec mohla dosáhnout 123 procent, což je ve srovnání s odhady z minulého měsíce o 4,75 procentního bodu méně. V červenci se roční inflace zmírnila z červnových 271,5 na 263,4 procenta. Ačkoli se jedná o třetí pokles v řadě, tyto hodnoty stále patří k nejvyšším na světě.  

Nižší inflace, ale také pokles HDP

Měsíční inflace v srpnu klesla o 0,13 procentního bodu a dosáhla 3,9 procenta, přičemž v září by měl růst cen zpomalit o další 0,4 procentního bodu. Analytici ovšem rovněž předpovídají pokles hrubého domácího produktu. Ekonomika jihoamerického státu dle nich meziročně odepíše 3,8 procenta. 

Outstream Placeholder

„Úroveň aktivity se začne zotavovat ve třetím čtvrtletí tohoto roku, kdy dojde k nárůstu o 0,9 procenta,“ uvádí průzkum. V něm oslovení analytici dodávají, že v následujícím roce by mělo HDP naopak o 3,5 procenta povyrůst.

Inflace v Argentině se masivně zvýšila poté, co se země v roce 2018 propadla do ekonomické krize. Její zahraniční dluh vzrostl na neudržitelnou úroveň a peso se propadlo vůči americkému dolaru. 

Tak draho, že vzniká nová bankovka. Argentina kvůli enormní inflaci zavede platidlo v hodnotě 10 tisíc pesos
Přečtěte si také:

Tak draho, že vzniká nová bankovka. Argentina kvůli enormní inflaci zavede platidlo v hodnotě 10 tisíc pesos

Když se ultraliberální prezident Javier Milei loni dostal k moci, slíbil, že hospodářskou krizi v zemi ukončí, a to pomocí radikálních kroků. Vsadil například na odstranění pesa a přijetí dolaru či výraznou redukci státních výdajů. Ušetřit přitom prezident plánoval třeba na důchodech a sociálním zabezpečení.

Mileiho fantazijní svět

Ačkoli se inflaci postupně krotit daří, Mileiho úsporná zařízení život mnoha obyvatelům země spíše komplikují. Podle agentury AP vzrostly životní náklady v zemi za prvních pět měsíců tohoto roku meziročně o 80 procent. Ceny v restauracích v Buenos Aires tak dosáhly úrovně srovnatelné se Spojenými státy, jenže s tím rozdílem, že Argentinci si vydělají jen zlomek toho, co průměrní obyvatelé USA.

„Svět, ve kterém vláda žije, se všemi těmi čísly, která říkají, že ekonomika je skvělá, je pouhou fantazií,“ nechal se v červnu pro americkou agenturu slyšet 34letý taxikář z hlavního města José Rafael. „Ve skutečnosti jsem kvůli této ekonomice jen stěží schopný uživit svého syna,“ dodal.

Závažnost situace v květnu dokázala také tamní centrální banka, která oznámila, že vydá bankovky v nové nejvyšší nominální hodnotě 10 tisíc pesos. K tomuto kroku se rozhodla kvůli extrémně vysokým cenám, v jejichž důsledku byli Argentinci nuceni nosit s sebou tašky plné hotovosti.

EBF24

Argentinci už nemají ani na maso. Upouštějí od tradic a konzumují méně hovězího, jeho spotřeba od začátku roku klesla o 16 procent
Přečtěte si také:

Argentinci už nemají ani na maso. Upouštějí od tradic a konzumují méně hovězího, jeho spotřeba od začátku roku klesla o 16 procent

Zdražování zašlo dokonce tak daleko, že si obyvatelé začali odepírat i národní tradiční pochoutku v podobě hovězího masa. Místo toho částečně přesedlali na levnější alternativy z vepřového a drůbežího. Enormně vysoké jsou také účty za energie.

V červnu se navíc v médiích objevila zpráva o tom, že vlivem chudoby, jež zavládá napříč celou zemí, přibývá lidí bez domova, a to hlavně ve velkých městech. Ba co hůř, celá řada rodin je kvůli tomu dokonce nucena snižovat spotřebu i zcela základních potravin.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).