Menu Zavřít

MILIARDA NA SPADNUTÍ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Privatizace ČSOB

Poprvé po velmi dlouhé době si česká vláda může vybírat ze tří velmi kvalitních nabídek na koupi státního podílu. Paradoxně aniž by to byla její zásluha. Řídící privatizační výbor by z nich měl vybírat vítěze tento týden. Skutečné cenové nabídky tří investorů usilujících o vstup do ČSOB jsou si velmi blízké.

Téměř bez nadsázky lze říci, že po privatizaci mladoboleslavské Škodovky je prodej státního podílu v Československé obchodní bance (ČSOB) po zhruba osmi letech druhým obchodem, při kterém si česká vláda může vybírat ze tří kvalitních nabídek tří velmi kvalitních investorů a nemusí sáhnout po tom, co je. Hlavní zásluha nenáleží ani tak nynější vládě, jako spíš managementu ČSOB a bývalé vládě nynějšího guvernéra centrální banky Josefa Tošovského, které celý proces jako transparentní zahájily již na počátku minulého roku. Vládní představitelé by tak měli v blízkých dnech slíznout smetanu z mléka jim nepatřící krávy.

V době, kdy zahraniční investoři nadále českému trhu příliš nevěří, kdy Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) stejně jako Mezinárodní finanční korporace (IFC) odmítnutím kapitálového vstupu do Revitalizační agentury poměrně jasně dávají najevo nevysokou důvěru v transparentnost celého revitalizačního programu a v budoucnost celé české ekonomiky, jsou na scéně tři velmi solidní investoři ochotní se tvrdě bít o vstup do české banky. Připomeňme jen, že v době klidnějších ekonomických vod se našel v podstatě jediný skutečný zájemce o Investiční a Poštovní banku, stejně tak tomu bylo v případě prodeje Agrobanky. V prvním prodeji stát získal zhruba dvě miliardy korun a v případě druhém musel víc než třicet miliard doplatit.

Ceny jsou si blízko

Ačkoliv, anebo spíš právě proto, že do vyhlášení vítěze celé soutěže chybí jen pár dní, je „stupeň utajení veškerých informací o konečných nabídkách investorů naprosto nejvyšší z dosud známých privatizačních případů. I z toho důvodu se jako konečné cenové nabídky investorů objevily v tisku částky, které udávali investoři ve svých předběžných nabídkách. Ty nemají s těmi, které řídící výbor obdržel 26. dubna, mnoho společného. V předběžných nabídkách šlo o tyto částky - Deutsche Bank 1,2 miliardy amerických dolarů, belgická KBC a německá HypoVereinsbank po půl miliardě dolarů.

Podle informací týdeníku EURO jsou si konečné nabízené částky výrazně bližší a pohybují se kolem laťky, kterou nastavila Deutsche Bank. Není tedy zřejmě zcela pravdivé to, co tvrdili někteří analytici, že Deutsche Bank převálcuje své soupeře cenovou nabídkou. Podle zainteresovaných odborníků jde o velmi průhledný a standardní prodej, všechny tři strany předložily velmi kvalitní nabídky. Faktem je, že dosavadní prohlášení zástupců soutěžících investorů vesměs hovoří o tom, že v bance našli kvalitu, kterou čekali, a nikde nenarazili na pověstné kostlivce ve skříni. V každém případě tedy o ceně lze uvést to, že bude dobrá.

Možná se vyřeší i Slovensko

Konkurence tří potenciálních kupců rovněž znamená i to, že ani jeden z nich v obavě před soupeřem neklade přehnané požadavky na vládu, například co se týče záruk. V souvislosti s připravovaným prodejem banky již loni vláda vystavila záruku na patnáctimiliardovou pohledávku banky za Slovenskou inkasní (EURO 17/99). Z dosavadního vývoje lze vyvodit, že tento problém možná privatizace pomůže vyřešit. Podle informací týdeníku EURO by totiž slovenská strana měla od investorů obdržet tento týden nabídky na prodej svého podílu v bance. (Národní banka Slovenska drží v ČSOB 24procentní majetkový podíl.) V rámci takového obchodu by měla být vyřešena i pohledávka za Slovenskou inkasní. Slovenská strana samozřejmě v současné době přes různé „vzkazy o svolávání mimořádné valné hromady banky má eminentní zájem na prodeji svého podílu, protože situace, kdy by jej mohla prodat za cenu shodnou s cenou českého podílu, se již nebude opakovat.

MMF24

Řídící výbor tento týden

Poradce pro privatizaci ČSOB firma Schröders měla zpracovat právní, cenovou a obchodní analýzu závazných nabídek a podle informací týdeníku EURO předložila doporučení na vítěze již minulý pátek. Protože ministr financí Ivo Svoboda a guvernér ČNB Josef Tošovský byli na zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, rozhodnutí o vítězi výběrového řízení může padnout nejdříve tento týden. Řídící výbor pro privatizaci by měl zasednout ke konečnému rozhodnutí v jeho první polovině. Návrh kupní smlouvy s vybraným investorem předloží české vládě ministr financí. Smlouva se strategickým partnerem ČSOB bude podle mluvčího banky Milana Tománka podepsána do konce června.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).