Menu Zavřít

Miliardář Krúpa podal trestní oznámení kvůli možnému tunelování v případě RPG Bytů

10. 5. 2017
Autor: čtk

Společnost Arca Services slovenského miliardáře Pavola Krúpy podala trestní oznámení na firmu Residomo (bývalé RPG Byty), která v Moravskoslezském kraji vlastní více než 43 tisíc bývalých bytů OKD. Důvodem je podezření z nevýhodného přefinancování úvěru se škodou více než 500 milionů korun, a tedy možného tunelování firmy, sdělila mluvčí skupiny Arca Capital Barbora Hanáková. Mluvčí Residoma Kateřina Piechowicz uvedla, že společnost považuje trestní oznámení za nepodložené a šikanózní.

Arca podle mluvčí podezírá především členy statutárního orgánu Residoma z porušení povinnosti při správě cizího majetku, poškození věřitele a zkrácení daně, kterých se údajně dopustili přefinancováním existujícího úvěru na úvěr se značně nevýhodnými podmínkami. „Jedná se o nápadně stejný postup, k jakémuž docházelo v případě tunelování společnosti OKD,“ uvedla Hanáková.

Událost se podle ní stala v první polovině roku 2013. Úvěr se standardní úrokovou sazbou ve výši 3,5 procenta firma předčasně splatila a potřebné finanční prostředky se rozhodla získat formou emise dluhopisů s úrokovou sazbou 6,75 procenta. Tím se podle Hanákové navýšily úroky o 416 milionů korun.

„Nevýhodnost přefinancování úvěru nespočívala pouze v dvojnásobném navýšení úrokové sazby, ale rovněž i v povinnosti zaplatit poplatek za předčasné splacení původního úvěru ve výši cca 33 milionů korun, poplatek za vypořádání úrokového swapu ve výši cca 68 milionů korun včetně transakčních nákladů ve výši cca 78 milionů korun - tedy celkem 179 milionů korun,“ uvedla Hanáková.


Krúpa se zajímal i o byty v Praze:

Miliardář Krúpa nekoupí od ČEZ sídliště v pražské Písnici

Sídliště Písnice


Společnost Residomo má podle své mluvčí za to, že trestní oznámení od firmy Arca Services je jen opakováním podobného postupu jako v případě nedávného insolvenčního návrhu, který soud označil za bezdůvodný. „Podání trestního oznámení považujeme za nepodložené a šikanózní a budeme okamžitě spolupracovat s policií či jakýmikoliv jinými orgány. Následně budeme po společnosti Arca Services opět nárokovat náhradu za újmu jako v posledním případě a zvážíme podání trestního oznámení pro křivé obvinění,“ uvedla Piechowicz.

Společnost RPG Byty, dnes Residomo, získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že byty v případě prodeje přednostně nabídne nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně.

CIF24

Před dvěma týdny podala Arca na Residomo insolvenční návrh, podle nějž Residomo způsobila nájemníkům bytů škodu okolo 24 miliard korun prodejem bytového fondu mimo tehdejší skupinu Karbon Invest. Soud vzápětí návrh odmítl jako bezdůvodný a Arce uložil pokutu 50 tisíc korun jako prevenci, aby ve vymáhání údajně sporných pohledávek nepokračovala. Firma Residomo poté oznámila, že bude po Arce žádat milion korun jako zadostiučinění na náhradu újmy, kterou jí podáním insolvenčního návrhu způsobila.

Dále čtěte:

Soud insolvenci firmy Residomo zamítl, Krúpova firma dostala pokutu

Krúpa hrozí Polákům. Chce vyšší dividendu z Unipetrolu

Krúpa odveze horníky OKD do Švýcarska. Budou demonstrovat před Bakalovým sídlem


  • Našli jste v článku chybu?