Menu Zavřít

Miliardář Sehnal se domáhá třetiny někdejší J&T Banky. Jde o 314 milionů

21. 12. 2015
Autor: Anna Vacková, E15

Pokud by podnikatel Pavel Sehnal ve sporu u Městského soudu v Praze vyhrál, měl by nárok na třetinu J&T Banky. Přesněji řečeno na třetinu někdejší Podnikatelské banky v době, kdy ji převzala skupina J&T v čele s bývalým šéfem slovenské Investiční a rozvojové banky Jozefem Tkáčem a partou mladíčků kolem něho.

Podnikatelská banka byla typickým produktem divokých devadesátých let. Za pouhé tři roky své existence dokázala vytvořit hromadu špatných úvěrů, včetně třeba půjčky zpackanému projektu Boby sport v Brně, takže banku musela kvůli více než miliardové ztrátě a zápornému jmění vzít pod nucenou správu Česká národní banka. V té době – v roce 1996 – ji kontroloval Pavel Sehnal, manažer, který do ní přišel z Komerční banky a jemuž dnes patří SPGroup a čestlický akvapark, jeden z největších ve střední Evropě.

Od této chvíle se datuje začátek sporu. Podnikatelská banka byla tehdy jako jedna z mála očištěna od špatných úvěrů a po dvou letech nucené správy prodána do rukou Tkáče a spol., přičemž na jejím základě vznikla současná J&T Banka.

Sehnalovi se převzetí nelíbilo a napadl ho u soudu, kde požaduje vydání akcií v hodnotě 314 milionů korun. Podle jeho dřívějších vyjádření jde o podíl jeho skupiny na vlastním kapitálu Podnikatelské banky. „Pokud bychom uspěli, patřila by nám třetina tehdejší J&T Banky,“ řekl týdeníku Euro nyní Sehnal s tím, že v bance byl majetek v hodnotě několika set milionů korun. „Se vstupem skupiny J&T jsme tehdy nesouhlasili,“ dodal.

MMF24

Celý článek si přečtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).