Menu Zavřít

Miliardář Tesař rozmnožil majetek. Jeho Energo-Pro vydělala přes 1,3 miliardy

25. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Podnikání v turecké, gruzínské a bulharské energetice začíná české podnikatelské skupině Energo-Pro vlastněné Jaromírem Tesařem slušně vynášet. Mateřská firma Energo-Pro se sídlem v Praze si loni nechala od dceřiných firem vyplatit na dividendách 1,625 miliardy korun. Čistý zisk za loňský rok dosáhl 1,33 miliardy korun po předloňské ztrátě 270 milionů.

Díky inkasovaným dividendám může Energo-Pro splatit neuhrazenou ztrátu z minulých let a posílit kapitál pro další expanzi. Loňský zisk lze vyčíst z nedávno zveřejněné účetní závěrky, uložené v obchodním rejstříku. Jedná se však pouze o výsledek mateřské firmy, konsolidované účetní závěrky za celou skupinu Energo-Pro nezveřejňuje. K dispozici tak jsou pouze základní čísla, která již dříve uvedla mediální zástupkyně firmy Hana Hikelová. Loňské tržby skupiny Energo-Pro vzrostly na 23,8 miliardy korun a provozní zisk před odpisy (EBITDA) na 4,6 miliardy korun.

Detailnější pohled „do střev“ jedné z nejtajemnějších firemních skupin v Česku je možný díky ratingové agentuře Fitch. Ta před plánovanou emisí dluhopisů posoudila finanční situaci skupiny Energo-Pro a vydala rating BB se stabilním výhledem. Současně s tím před dvěma týdny zveřejnila zprávu, ve které uvádí řadu obecně neznámých skutečností a postřehů.

Analytici společnosti Fitch spočítali, že hlavní podíl na tvorbě zisku EBITDA mají aktivity v Gruzii a Bulharsku. Každá ze zemí generuje okolo 41 procent zisku, zbytek připadá na Turecko. Obecně platí, že ziskovější je provozování distribučních sítí s podílem 55 procent, menší polovinu mají vodní elektrárny. Pozitivním faktorem může být deregulace cen elektřiny v Gruzii, plánovaná na příští rok.


Z energetiky čtěte také:

Soumrak řepky: EU chce skončit s biopalivy, Češi jsou proti

 Ilustrační foto, řepka olejná


Rychlá expanze české energetické skupiny by nebyla možné bez využití bankovních úvěrů. Podle vyjádření mluvčí Hikelové činil dluh ke konci loňského roku 478 milionů eur (v přepočtu přes 12 miliard korun) a v poměru k zisku EBITDA je tedy poměrně nízký. Hlavním věřitelem je přitom státem vlastněná Česká exportní banka. Mezi menší věřitele patří například PPF banka. Před dvěma lety Tesařově firmě poskytla krátkodobou půjčku třeba i kyperská společnost Indoverse (Czech) Coal Investments vlastněná Pavlem Tykačem.

Tesař začal podnikat v energetice v roce 1994. Nejprve skupoval vodní elektrárny v Česku, ale na počátku loňského roku je převedl v rámci vypořádání na svého bývalého společníka Jiřího Krušinu. Po roce 2000 začala Energo-Pro expandovat v zahraničí, postupně ovládla 35 vodních elektráren v Bulharsku, Gruzii a Turecku, ale také distribuční sítě v první dvojici zemí. Týdeník Euro v září odhadl hodnotu Tesařova majetku na 18 miliard korun a zařadil jej na 16. místo v žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Energo-Pro zvýšilo nabídku na bulharská aktiva ČEZ

ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).