Menu Zavřít

Miliardářovy hříchy na tisících stran

30. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Podnikatel čelí obvinění, že pomáhal obchodovat se ženami

Jeden z nejbohatších českých podnikatelů Radovan Vítek (33) skončil minulý čtvrtek 23. září ve vazbě. Policejní vyšetřovatelé jej viní z toho, že byl členem gangu, který obchodoval s prostitutkami. Se skupinou kuplířů údajně spolupracoval i známý pražský fotograf a Vítkův přítel Adolf Zika.
„Ve vazbě je jedenáct osob včetně pana Vítka,“ sdělila týdeníku EURO náměstkyně městského státního zástupce v Praze Marcela Kratochvílová. Případ je klasifikován jako zločinné spolčení s hranicí trestu od tří do osmi let. „Vyšetřovací spis má v současnosti dva až tři tisíce stran. Jak dlouho bude vyšetřování trvat, zatím nelze říci, záležitost není stále uzavřena,“ dodala Kratochvílová. Dobře informovaný zdroj týdeníku EURO sdělil, že vyšetřovatelé hodlají v nejbližší době rozšířit Vítkovo obvinění o ovlivňování svědků. „Ve spisu není prozatím nic, co by tomu nasvědčovalo,“ řekla Kratochvílová. Bezprostředně po zatčení zabavili policisté podnikateli všechny věci v domě, ve kterém bydlel.

Miliardy z transformace.

Na začátku devadesátých let začínal Vítek jako výkupčí akcií z privatizačních fondů, tehdy ještě při studiu na vysoké škole. Několik let chodil na medicínu a na vysokou školu ekonomickou, ani jednu školu však nedokončil a dal přednost vydělávání peněz. V roce 1992 odešel do Itálie. U jezera Lago di Garda pak několik let obsluhoval návštěvníky.místních barů a pekl pizzy. „Už tenkrát se chlubil, jak dobře tam vydělává, například že některé nedojedené pokrmy opět protočí a inkasuje za ně dvakrát. Teď se chlubí, že je schopen dát dohromady v průběhu týdne až dvě miliardy korun v hotovosti,“ tvrdí jeden z Vítkových známých.
Po návratu z Itálie Vítek nejdříve prodával deky, poté na Slovensku společně s Máriem Hoffmanem, Braněm Prieložným a Antonem Siekelem založil jádro společnosti Istrokapitál a vydělal i první miliardy korun. „Strašně moc peněz se vydělalo na úspěšných koupích a prodejích podniků. Istrokapitál s J&T a Pentou koupily slovenský RIF a transformovaly ho do otevřeného podílového fondu. Tam se narodily miliardy korun. Jen pouhým přeceněním majetku,“ řekl Vítek loni v červenci v rozhovoru pro časopis Týden. V současné době již v Istrokapitálu nepůsobí a podniká na vlastní pěst, aktiva, především nemovitosti, kupuje buď osobně, nebo prostřednictvím své společnosti Czech Property Investments.

Král nájemníků.

Vítek je jedním z největších vlastníků nájemních bytů v zemi. Vedle čtyř tisícovek bytů, které koupil od Třineckých železáren, vlastní další tisíce mimo jiné v Ústí nad Labem a v Praze-Letňanech (dříve podnikové byty Daewoo Avia) a několik stovek v Brně. Vítek již dříve pro média odhadoval cenu svého bytového fondu na více než tři miliardy korun. Tím však výčet jeho majetku nekončí. Vedle deseti obchodních center v hodnotě kolem 2,5 miliardy korun, které pronajímá Hypernově, vlastní i Spotřební družstvo Včela s nemovitostmi a pozemky za další půldruhé miliardy korun a miliony metrů pozemků v komerčních a průmyslových zónách. Zhruba před rokem se nechal slyšet, že má zájem o lukrativní nemovitosti, které v Sofii rozprodává bulharská armáda. „Vítek skupoval i restituční nároky na pozemky pod plánovanou dálnicí mezi Prahou a Ústím nad Labem, stejně tak i další pozemky u Ústí a v okolí Plzně,“ sdělil týdeníku EURO zdroj obeznámený s Vítkovými aktivitami.

EBF24

Žádné bezvládí.

Vítek je sice za mřížemi, firmy, které spadají do jeho impéria, však fungují dál, jako by se nic nestalo. „Každá ze společností má své statutární orgány, které pokračují normálně ve své činnosti, rozhodně nelze hovořit o žádném bezvládí. Pan Vítek působil ve firmách spíš z pozice majitele,“ sdělil týdeníku EURO předseda představenstva Včely Ondřej Dvořák. A jaká je ve firmách nálada poté, co se zaměstnanci dozvěděli, že mají vlastníka ve vězení? “„Nikoho samozřejmě takový stav nepotěší, ale nálada není špatná,“ konstatoval Dvořák.
Jeden z bývalých Vítkových spolupracovníků o něm nehovoří příliš lichotivě: „Je to arogantní člověk, který si nebere před ničím servítky, rád se chlubí tím, kolik už vydělal peněz a jakým způsobem, stejně tak i svými milostnými úspěchy,“ tvrdí jeho bývalý zaměstnanec.
S těmito slovy ovšem nesouhlasí Dvořák, jenž považuje Vítka za nesmírně aktivního a činorodého člověka, který jde vytrvale za svým cílem. „A arogance? Nikdy jsem se s něčím takovým nesetkal, spíše nazýval věci pravými jmény. Že se to někomu nelíbilo, je jiná věc. Nadstandardně se staral o své zaměstnance. Při obchodních jednáních se vždy snažil o dohodu, která bude přijatelná pro obě strany,“ dodal Dvořák.
Někteří Vítkovi obchodní partneři a známí z byznysu se však netají obavami z dalšího vývoje. „Vítek se znal a stýkal s mnoha podnikatelskými špičkami, někteří po jeho zatčení znejistěli. Současná situace může mít negativní vliv na obchody,“ uvedl Vítkův obchodní partner.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).