Menu Zavřít

Miliardové bydlení

22. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Británie

Když se bratři Nick a Christian Candyovi rozhodli v Londýně vybudovat nejdražší rezidenční projekt světa, setkali se s téměř posměšnými reakcemi analytiků, někteří z nich jim předvídali bankrot. S pomocí katarských fondů ale komplex budov One Hyde Park bratři po pěti letech dobudovali a developerská společnost Candy & Candy se necelé tři měsíce po slavnostním otevření může pochlubit téměř vrácenými prostředky. Z osmdesátky bytů jich už 45 našlo své majitele, kteří zaplatili celkem 963 milionů liber, zatímco stavba vyšla na 1,1 miliardy.

Jeden mu nestačil

Ačkoli se jména kupců tají, na nejlepší adresu světa sousedící se slavným Hyde Parkem se bude stěhovat i nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov, jehož investici listu Financial Times potvrdila mluvčí jeho společnosti System Capital Management. Podle posledního žebříčku magazínu Forbes 39. nejbohatší člověk planety zaplatil za dva byty v One Hyde Park 136 milionů liber (3,7 miliardy korun). Teď se je chystá spojit v jeden střešní byt o rozloze 2300 metrů čtverečních. Celkově má za úpravy interiéru utratit dalších 60 milionů liber (1,6 miliardy korun). Jen těsně mu tak unikne čest být majitelem nejdražšího bytu světa – rekord stále drží Monako, kde se loni prodal apartmán za 200 milionů liber.
Achmetov, který velikostí svého jmění překonává taková jména jako investor George Soros, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg nebo ruský podnikatel Roman Abramovič, si po nastěhování do komplexu bude moci užívat servisu zajišťovaného sousedním pětihvězdičkovým hotelem Mandarin Oriental. Navštívit může i soukromé kino, plovárnu, golfový simulátor, posilovnu či jednu ze saun. Zároveň s bytem dostane navíc vlastní prostor pro uskladnění lahví v místním vinném sklepě.
Čtyřiačtyřicetiletý syn horníka vydělal svůj první milion obchodem s uhlím. V současnosti se jeho byznys rozpíná od energetiky po média a komunikace. S majetkem odhadovaným na deset miliard liber si může dovolit i vlastní fotbalový klub – Šachtar Doněck.
Až se Achmetov do svého nového bytu nastěhuje, bude moci rozšířit i své obchodní kontakty. Potvrdí-li se spekulace, k jeho sousedům se zařadí například kazašský magnát Vladimir Kim či irský developer Ray Grehan. Zazpívat na uvítanou by Achmetovi mohla australská zpěvačka Kylie Minogue, která ale v rezidenci vlastní podstatně menší byt za šestnáct milionů liber. Další sousedi prý pocházejí především z Indie, Číny a Blízkého východu.

CIF24

Neprůstřelný komplex

Majitelé bytů v rezidenci One Hyde Park nebudou muset mít strach o svou bezpečnost. Komplex čtyř budov je nepřetržitě hlídán, velká okna moderní stavby jsou z neprůstřelného skla a výtahy jsou vybaveny technologií pro rozpoznávání oční duhovky.
Rezidence stojící na okraji jednoho z nejslavnějších londýnských parků je vidět z dálky a vyniká především díky architektuře navržené studiem Roger Stirk Harbour + Partners, jehož architekt Richard Rogers má na svědomí například i Millennium Dome.
Moderní stavba se vymyká klasické architektuře v okolí, čímž si původně získala řadu kritiků. Teď už se ale zdá, že se s ní Londýňané sžili. Okolní klid občas naruší jen demonstranti u nedalekého libyjského zastupitelského úřadu.
Z budov One Hyde Parku, kde byt v průměru stojí 22 milionů liber a je na metry čtvereční dvacetkrát dražší než obvyklé bydlení v Londýně, se dá přistavenými limuzínami Rolls Royce během chvilky dojet do nedalekého luxusního obchodního domu Harrods. Pokud chtějí místní zažít příjemnou procházku, mají to parkem, co by kamenem dohodil ke Kensingtonskému paláci. Ani za kulturou nemusejí obyvatelé One Hyde Park chodit daleko, v těsném sousedství je i úchvatná Royal Albert Hall.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).