Menu Zavřít

Miliardový ráj

12. 5. 2005
Autor: Euro.cz

První české wellness centrum vyroste do roku 2008

Na obecní úřad ve Všeni zavítá každý den zájemce o koupi rekreační chalupy na hranici Českého ráje. Místní starosta tvrdí, že naděje nalézt volný objekt jsou mizivé. Žádná chalupa tu na prodej v současné době není. Případné kupce přitahuje především malebná příroda. Brzy se ovšem vesnice stane vyhledávaným cílem i z jiného důvodu. Za téměř miliardu korun tady vyroste moderní wellness centrum, první svého druhu v České republice.

Rakouská inspirace.

Za nápadem založit v Českém ráji wellness centrum stojí pražský architekt Martin Kotík, majitel studia Omicron - K. „Inspirovali jsem se v Rakousku, kam občas jezdíme relaxovat do wellnes center. Tady zatím taková možnost není,“ popisuje Kotík. Architekt musel najít místo s minerálními prameny. Prozkoumal proto na tři sta hlubinných vrtů starších čtyřiceti let. „Vytypovali jsme z nich tři lokality. Nejvíce se nám nakonec líbilo ve Všeni,“ konstatuje Kotík. Následně založil společnost Wellness Centrum Všeň, jejímiž akcionáři jsou spolu s manželkou, a koupil deset hektarů pozemků na okraji vesnice. V obci, kterou starosta Ivan František Herbst pyšně označuje za vstupní bránu do Českého ráje, žije 513 obyvatel a tvoří ji tři osady - Mokrý, Ploukonice a Všeň. Většina místních pracovala až do začátku devadesátých let v zemědělském družstvu. To je dnes už minulost. „Lidé ze Všeně dojíždějí za prací do Turnova nebo do Mladé Boleslavi. Najdou se ale i tací, kteří každý den jezdí do Prahy,“ vysvětluje starosta. Místní považují výstavbu wellness centra za svou velkou šanci. Zastupitelé projekt již schválili, proti byl pouze jeden hlas. „Všeň se určitě lázeňským komplexem zviditelní. Vzniknou tu také nové pracovní příležitosti. Počítáme s tím, že nejprve půjde asi o padesát míst pro pomocné síly, později i o šance pro odborné profese,“ domnívá se starosta. Všeň se sice nepotýká s velkou nezaměstnaností, při posledním průzkumu, který proběhl koncem loňského roku, tu bylo bez práce třináct lidí. „Je pro nás důležité, aby tu našli uplatnění i mladí lidé. Potřebujeme, aby v obci zůstávali, máme vysoký věkový průměr,“ podotýká starosta. S projektem wellness centra souhlasí i zástupci Libereckého kraje. „Na začátku června představí architekt záměr krajskému zastupitelstvu, abychom pro něj získali i politickou podporu,“ říká Miloslava Hamplová, vedoucí oddělení cestovního ruchu krajského úřadu Libereckého kraje. „Náš region je díky Českému ráji a Krkonoším třetí či čtvrtou turisticky nejatraktivnější lokalitou v Česku. Doposud tady ovšem chybí zařízení pro movitější klientelu. Součástí wellness centra by měl být i čtyřhvězdičkový hotel, který by poskytl zázemí i těmto návštěvníkům,“ popisuje situaci Hamplová. Dodává, že wellness centrum vítají i místní podnikatelé, kteří očekávají, že přiláká další klienty.

CIF24

Přírůstek do kasy.

Výstavba centra přinese do Všeně, jejíž rozpočet dnes činí čtyři miliony korun, finanční prostředky, které do obecní kasy poplynou z místních poplatků, daně z nemovitosti a z podílu na dani z příjmu. O využití peněz už má starosta jasno. „Potřebujeme kanalizaci, rekonstrukci školy a školky, nový seniorský dům,“ vypočítává Herbst. Výši financí, které by mohla obec díky projektu získat, zatím odhadovat nechce. Miliardová investice se zřejmě projeví i na cenách nemovitostí. Poslední volná rekreační chalupa se zde již před časem prodávala za dva miliony korun. Obec nyní dává k dispozici šestnáct stavebních parcel. O ty prý zatím velký zájem není. „Nabízíme zasíťované pozemky za cenu pěti set korun za metr čtvereční. Je to v podstatě za cenu nákladů,“ dodává Herbst a očekává, že lázně by mohly přilákat potenciální kupce. Zájem o spolupráci s novým centrem by měli i majitelé nedalekého Dvora Borčice. Manželé Lyerovi získali na počátku devadesátých let v restituci zemědělskou usedlost, kterou kompletně opravili. V současné době se zabývají chovem koní a agroturistikou. Z jejich statku pochází i slavná fotografie prezidenta Václava Klause, který tam během dožínek usedl do koňského sedla. „Klientům komplexu bychom mohli poskytnout doplňkové služby, jako například jezdeckou školu nebo hipoterapii,“ říká Radko Lyer. Dodává, že pokud budou mít určité záruky, jsou ochotni i investovat, třeba zakoupit kočár pro ty návštěvníky, kteří se budou obávat jízdy na koni. „To pro nás ale představuje značná vydání. Budeme potřebovat pár koní do kočáru a zřejmě bychom museli přijmout i dalšího zaměstnance,“ tvrdí Lyer. Počítá s tím, že by návštěvníkům Borčic mohl na druhé straně doporučovat návštěvu centra. „Poskytujeme pouze ubytování střední třídy. Pokud by chtěl někdo luxusnější pokoje, mohl by se ubytovat ve wellness centru. Spolupráce by nám vyhovovala i proto, že hlavní sezona v komplexu bude od října do dubna, což jsou pro nás mrtvé měsíce,“ vysvětluje Radko Lyer. Starosta Všeně si uvědomuje i odvrácenou stranu objemné investice. „Velký projekt přinese do malé vesnice neklid a vždy mohou nastat nepředvídatelné události,“ tvrdí. Ze stavby prý mají obavy starší lidé. Kritické hlasy se údajně ozývají z řad těch, kteří se do Všeně přijíždějí pouze rekreovat. „Přejí si hlavně klid. To je ale sobecký požadavek. Chceme, aby 95 procent obyvatel zde bylo trvale hlášeno. Pro ně potřebujeme finance, aby tu mohla být škola, školka a další služby,“ vysvětluje starosta Herbst.

Z Jizery pod zem.

Zastupitelé obce si přejí, aby architektura centra zapadla do okolní krajiny. „Chceme, aby se místním lidem stavby líbily a aby splňovaly evropský standard,“ upřesňuje Herbst. Záměr počítá s tím, že v komplexu bude kromě několika venkovních i vnitřních bazénů, jedenáct saun, fitnessová a relaxační centra s masážemi, sportoviště a luxusní hotel s 206 pokoji a konferenčním sálem. Voda sem bude přiváděna z nedaleké Jizery čerpadly pod zemí, kde se ohřeje na přibližně 70 stupňů a obohatí se o minerály. „Wellness centrum není masovou záležitostí. Musíme zákazníkům nabízet perfektní péči,“ tvrdí architekt Martin Kotík. Z harmonogramu vyplývá, že během listopadu letošního roku by mělo nabýt právní moci územní rozhodnutí, v červnu příštího roku pak stavební povolení. Stavební práce by začaly v polovině srpna 2006. „Areál by měl fungovat do konce roku 2008, aby byl připraven před mistrovstvím světa v klasickém lyžování, které proběhne v únoru 2009 v Liberci,“ předpokládá architekt.
Náklady na výstavbu centra by podle odhadů mohly dosáhnout jedné miliardy korun. Kotík jedná v současné době s investory, kteří by měli zájem vložit do projektu peníze. Dva zahraniční subjekty se prý již ozvaly. Má rovněž zájem využít prostředků z Evropské unie. Předpokládá, že centrum bude úspěšné a vysvětluje: „Okolní krajina i dopravní vzdálenost od Prahy jsou ideální. Projekt je v souladu s koncepcí Libereckého kraje, kam Všeň spadá. V Rakousku funguje takových zařízení více než deset a další se staví. Není důvod, proč by se v Česku jedno neuživilo.“

  • Našli jste v článku chybu?