Menu Zavřít

Miliardy do Modřan

7. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Superklinika

MMF24

PRAHA (bor, men) - Nadační fond zdravé tělo, který financují americké privátní fondy a participuje v něm i Světová zdravotnická organizace, má v plánu postavit nemocnici za zhruba 4,5 miliardy korun v pražských Modřanech. Supermoderní klinika bude specializována na dětské onkologické a kardiovaskulární nemoci, zejména na prevenci a špičkovou diagnostiku. Technologie odčerpají z celkového rozpočtu 2,5 miliardy korun. Ústav má sloužit pacientům z celé střední Evropy, disponovat bude 200 lůžky a sedmi operačními sály. Pokoje by měly nabídnout nadstandardní vybavení, v areálu kliniky je plánován hotel pro příbuzné pacientů. Komplex je zasazen do zeleně, za nemocnicí je les.
Projekt kliniky připravuje pražský architektonický ateliér Omicron – K, který předloží dokumentaci pro územní rozhodnutí do konce května. „Zakázka je pro nás velkou výzvou. Nemocnice je jedním z nejtěžších projektů. Inspirovali jsme se v zahraničí, především ve Francii a v Rakousku. V Česku chybí architektonicky a funkčně vyvážený model kliniky. Snad nejlepší je Nemocnice Na Homolce, ale i ta nese znaky komunistického maximalismu bez ohledu na ekonomičnost,“ řekl týdeníku EURO vedoucí ateliéru Martin Kotík. Jak dodal, stavba by měla začít do roka.
Městská část Praha 12 s projektem kliniky souhlasí. Pozemky jsou připraveny právě pro výstavbu zdravotnického zařízení. „Územní plán tady od roku 1999 počítá s výstavbou nemocnice. Už jsme dostali i návrhy na změnu plánu pro výstavbu penzionů pro seniory. Onkologie a kardiologie nám ale připadá jako mnohem lepší varianta, urbanisticky je klidné území v blízkosti sídliště Na Beránku pro takové zařízení velmi vhodné. Peníze na výstavbu nemocnice by měly přijít z nadace, jejíž iniciátorkou je Češka provdaná do Dánska,“ uvedla místostarostka Prahy 12 Helena Chudomelová. Oceňuje, že nemocnice by měla sloužit i jako výukové pracoviště pro specializované lékaře z celé Evropy.
Nadační fond má s majiteli modřanských pozemků uzavřeny předkupní smlouvy a v nejbližších dnech se rozhodne, kdy projekt uskuteční. Pokud by nadace svůj záměr nakonec neuskutečnila, postaví tu zřejmě jiný soukromý investor nadstandardní domovy pro seniory.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).