Menu Zavřít

Miliardy v extázi

1. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Drogy Mgr.

Ceny nelegálně prodávaných drog mírně klesají. Týká se to zejména nejdražší z nich – kokainu. V roce 2006 stál podle údajů Národní protidrogové centrály gram v průměru 2215 korun, zatímco loni to bylo 2056 korun. Přitom velkoobchodní cena stoupla z průměrných 1417 na 1875 korun. U nejlevnější drogy – marihuany - se maloobchodní cena jointu meziročně zřítila na patnáct ze 42 korun. „Reakce je tržní. Přestože zájem sílí, nabídka je dostatečná,“ konstatoval Ivan Douda ze střediska prevence a léčby Drop In. „Množství drog na trhu reguluje poptávka. Podle její výše se domníváme, že prevence v Česku příliš nefunguje,“ tvrdí Břetislav Brejcha z Národní protidrogové centrály.

Tráva versus koks
Kolik peněz se v Česku točí v obchodě s drogami, se všichni oslovení odborníci zdráhali byť jen odhadnout. Brejcha týdeníku EURO sdělil, že taková evidence se nikde nevede a odkazuje na servery Organizace spojených národů. Podle UN Office Drugs and Crime je Česká republika šampionem ve spotřebě extáze. S 3,5 procenta podílu na celkové spotřebě je v Evropě na prvním místě. Tato syntetická droga se podle výroční zprávy Národní protidrogové centrály dováží především z Nizozemska, Polska a Slovenska v počtech desetitisíců tablet. Cena je proměnlivá. „Záleží na počtu odebraných tablet a na aktuální nabídce na trhu,“ uvádí šéf protidrogové centrály vrchní rada Jiří Komorous.
Loni bylo v Česku zadrženo 62 226 tablet taneční drogy, třikrát více než o rok dříve. Při průměrné ceně 213 korun za tabletu a započtení poměru zadržených drog ke spotřebě ve výši 0,43 procenta, se celkový trh s extází pohybuje mezi 1,2 až 2,6 miliardy korun. U heroinu obrat dělá až sedm miliard korun ročně a je bezkonkurenčně nejvyšší ze všech drogových komodit. V kokainu se točí pouze kolem dvou miliard. Tato droga je pro tuzemské spotřebitele poměrně drahá, byť podle údajů protidrogové centrály se kokain stává dostupnější a jeho cena klesá. U hašiše za lidových 256 korun za gram je obrat asi 1,2 miliardy korun.
Zřejmě nejobchodovanější omamnou látkou zůstává konopí. Svědčí o tom i policejní statistiky, podle nichž bylo v posledních dvou letech zadrženo přes 120 kilogramů „trávy“, podle aktuálního ceníku asi za 20 milionů korun. Gram se ve větším množství dá pořídit i za dvacku. Douda však odmítá tvrzení protidrogové kanceláře OSN, že na trhu s konopím je Česko páté na světě. „Český trh není tak velký a většinou se přeceňuje. Marihuana se u nás vyrábí podomácku spíše pro vlastní spotřebu a pro kamarády,“ zpochybňuje aritmetický výpočet obratu s touto nejlevnější drogou na 3,7 miliardy korun ročně.

CIF24

ODHADY S REZERVOU
Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti při úřadu vlády podle Doudy operuje s číslem 0,43 procenta zadržených drog v poměru ke spotřebě. Policie odhaduje, že zadrží kolem jednoho, možná jednoho a půl procenta drog obchodovaných na českém trhu. Všichni experti na drogové záležitosti však upozorňují, že jde pouze o hrubé odhady. Pro policisty je podle Brejchy z protidrogové centrály mnohem důležitější, že se - opět pouze podle odhadů - až 30 procent drogových obchodů daří prokázat u soudu. „Již několik let nehodnotíme svou práci podle množství zadržených drog, ale podle 'kvality' a nebezpečnosti pachatelů pro společnost,“ doplňuje Jiří Komorous.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).