Menu Zavřít

Miliardy za Dukovany

19. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Škoda Energo

MMF24

PRAHA (foj) – Společnost Škoda Energo uzavřela s ČEZ kontrakt za 1,5 miliardy korun na rekonstrukci parních turbín v Jaderné elektrárně Dukovany. Pro dceřinou firmu Škody Holding jde o objemově největší získanou zakázku na území České republiky od jejího vzniku v roce 1993. Škoda v tendru na opravu turbín porazila energetickou odnož společnosti Alstom, kterou nedávno ovládl německý Siemens. Plzeňská firma v porovnání s konkurencí předložila ČEZ především cenově výhodnější nabídku.
Modernizace parních turbín začne v Dukovanech ve všech čtyřech blocích počátkem roku 2005. V průběhu tří let Škoda Energo vymění nízkotlaké díly u osmi turbín, například rotory, rozváděcí kola a ucpávky. „Použitím nového typu rotorů turbín se u každého turbosoustrojí razantně sníží měrná spotřeba tepla na výrobu elektřiny. Tím následně dojde k výraznému zefektivnění výroby elektrické energie,“ konstatoval generální ředitel Škody Energo Jan Musil.
“Kontrakt navazuje na další dva obchodní případy, které Škodovka v Dukovanech získala,“ sdělil mluvčí Škody Holding Karel Samec. Ten zároveň upozornil, že prvním uzavřeným kontraktem byla dodávka titanových kondenzátorů od Škody Energo. Největší právě probíhající zakázkou je projekt modernizace řídícího systému další dceřiné firmy Škodou JS pro jadernou elektrárnu v hodnotě kolem 6,6 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).