Menu Zavřít

Milionová pokuta

2. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Hutnictví

EBF24

PRAHA (foj) – Mezi společnostmi Vysoké pece Ostrava a Vítkovice Steel to pořádně jiskří. V pondělí 21. června totiž majiteli Vítkovice Steel, společnosti Osinek, přišel z Krajského soudu v Ostravě platební rozkaz. S jasným vzkazem, zaplaťte Vysokým pecím Ostrava 271 milionů korun. Soud rozhodl na základě návrhu posledně jmenované firmy.
„Pevně doufáme, že Osinek zaplatí, zároveň však počítáme s tím, že se proti rozhodnutí soudu odvolají,“ řekl mluvčí Vysokých pecí Ostrava Vladimír Gurecký.
Vedení Osinku plánuje, že se proti verdiktu soudu odvolá v nejbližších dnech. „Čímž bude platební rozkaz automaticky zrušen. Jeho vydáním soud uplatněný nárok nepotvrzuje a neřeší ani podstatu sporu, kterým se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ upozornila mluvčí Osinku Eva Kijonková. Naráží tak na více než rok trvající spor mezi Vysokými pecemi Ostrava a společností Vítkovice Steel, respektive Osinkem. Od počátku loňského roku VPO zvyšují cenu tekutého surového železa pro Vítkovice Steel, ty se však proti zdražení brání a považují je za příliš vysoké. Část navýšené ceny odmítají zaplatit. Zdůvodňují to tím, že jim VPO doposud nepředložily dokumenty, které dokazují, že zdražení musí být tak vysoké a z jakých kalkulací vychází. Firmy se obrátily na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby rozhodl, zda Vysoké pece Ostrava zneužívají svého dominantního postavení na trhu dodávek surového železa, či nikoliv. „Antimonopolní úřad 1. června rozhodl, že jsme svého dominantního postavení nezneužili,“ upozornil Gurecký. Proti verdiktu ÚOHS se Osinek odvolal. Úřad se sporem zabývá i z vlastní iniciativy.
Částka 271 milionů korun odpovídá údajnému nedoplatku, který Vítkovice Steel dluží za dodávky v roce 2003. „Za letošní první čtvrtletí požadujeme dalších 81 milionů korun. Žádost o vydání platebního rozkazu jsme podali ke Krajskému soudu v Ostavě v květnu,“ dodal Gurecký.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).