Menu Zavřít

Miliony navíc. Úřady konečně mohou pokutovat zahraniční řidiče

20. 9. 2017
Autor: Tomáš Kubelka, Mladá fronta

Novinka, která tu už měla být dávno. Policie, městské a obecní úřady mohou od srpna vstupovat do evropské databáze řidičů. Díky ní budou moci dodatečně pokutovat zahraniční řidiče, kteří se v Česku dopustili dopravního přestupku a policie je nepotrestala na místě. Dosud to v praxi pro složitost řešení nebylo téměř možné a stát přicházel o miliony korun. Od minulého týdne navíc funguje software, který přestupek cizince zpracuje automaticky.

Do 3. srpna 2017 mělo přístup do databáze Eucaris pouze ministerstvo dopravy přes modul Cross Border Exchange (CBE). Obce či policie se se žádostí o zjištění cizího provozovatele vozidla na ministerstvo sice mohly obracet, ale v praxi tak nečinily.

Zahraniční řidiči u nás spáchají desetitisíce dopravních přestupků a obce či další správní úřady by ministerstvo se svými požadavky zahltily. Tento úřad navíc na takovou agendu nemá personální kapacitu a není gestorem pro vymáhání sankcí.

Překvapivá praxe
„Byl jsem svědkem ničení osobního vozu slovenským kamionem, který při otáčení zdemoloval návěsem zaparkovaný osobní vůz a odjel. Zapsal jsem si SPZ návěsu, předal ji majitelce poškozeného vozu a nechal na sebe kontakt. Po několika hodinách jsem byl policií telefonicky jen dotázán, zda jsem skutečně tím svědkem. Poškozená mi po několika dnech sdělila, že aby se domohla náhrady škody, musela by podat trestní oznámení a případ by řešil Interpol,“ popsal webu Euro.cz svou zkušenost z českých silnic řidič, který si nepřál být jmenován.

„Modul CBE už na obcích s rozšířenou působností od srpna funguje. Úředníci mohou dostat údaje o provozovateli zahraničního vozidla, jehož řidič u nás spáchal přestupek,“ řekl webu Euro.cz mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Jde o přestupky, které policie nepotrestala na místě. Klasicky například o překročenou rychlost či jízdu na červenou.

Dosud museli úředníci do nového systému ještě napsat registrační značku auta. Systém následně zjistil provozovatele a vydal předprogramovanou výzvu k zaplacení pokuty.


Čtěte: Končí vám platnost řidičského průkazu? Od roku 2018 se výměna zrychlí a zjednoduší

ilustrační foto


Od minulého týdne to je ještě snazší. „Po zprovoznění webové služby software, který pro obce s rozšířenou působností zpracovává záznamy z kamer, vše automaticky vykoná sám. Fotografii systém vyhodnotí, získá údaje o zahraničním provozovateli vozidla a nachystá výzvu k zaplacení pokuty. Tím se vyřizování přestupků dále urychlí,“ vysvětluje Neřold.

Řada obcí podle Neřolda už pracuje v testovacím režimu této služby, další se budou postupně připojovat.

Cizinci nebudou anonymní, dají si pozor

„Na dosavadní praxi se z našeho pohledu nic zásadního nemění. Přestupky policie oznamuje příslušnému správnímu orgánu. Po zpřístupnění Eucarisu v rámci CBE budou moci správní orgány provádět lustraci přímo ve svých systémech. Přestupky budou projednávány stejně jako v současnosti, a to podle místa spáchání přestupku,“ říká pro Euro.cz Petr Habenicht, vrchní komisař Policejního prezidia ČR.

„Od novinky si slibujeme zvýšení vymahatelnosti práva, a to napříč celou EU. Řidiči ze sousedních zemí již nebudou při porušování pravidel anonymní. To je bude samozřejmě motivovat k tomu, aby si dávali pozor na dodržování pravidel silničního provozu nejen ve své zemi. Pokud vezmeme v potaz, že Česká republika je tranzitní zemí, vnímáme využívání CBE jako více než žádoucí,“ dodal Habenicht.

Přesnou statistiku, kolik přestupků cizích řidičů na českých silnicích policie potrestala přímo na místě a kolik jich zůstalo nevyřešených, nikdo v Česku nevede.

„Můžeme pouze uvést, že v současné době evidujeme 47 800 cizích státních příslušníků, kteří se u nás dopustili přestupku započítávaného do bodového hodnocení řidiče. Tento údaj vypovídá o tom, že se cizí státní příslušníci podílí na celkovém počtu bodovaných řidičů téměř 10 procenty,“ odpověděl Euru.cz mluvčí ministerstva dopravy.


Přečtěte si, kde české úřady také zaspaly:

Nový cestovní pas do 24 hodin. Česko vylézá z byrokratického pravěku

 ČSA - ilustrační foto


V každém případě toto číslo naznačuje, že českým správním orgánům dosud unikaly na nevybraných pokutách od cizích řidičů miliony korun. Proč tedy nebyla evropská databáze zpřístupněna dřív?

„Česká republika se do systému Eucaris aktivně připojila už loni v březnu, kdy byl spuštěn modul RESPER věnující se výměně informací o řidičských průkazech a řidičských oprávněních. Eucaris má ale více modulů a modul CBE byl zprovozněn letos 3. srpna. Systém nebyl spuštěn dříve proto, že se v minulosti se zaváděním modulů Eucaris zaspalo a v posledních letech jsme tento stav doháněli,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy.

„Pro nás je prioritou spolehlivé a bezpečné fungování registru vozidel, tak aby úřady mohly odbavovat motoristy. To je hlavní služba registru veřejnosti, modul CBE je nadstavba, kterou jsme dokončili poté, co jsme měli spolehlivý registr s novým zjednodušením. Totiž možností, že si registraci vozidla mohu vyřídit na jakémkoliv úřadě v republice,“ dodal mluvčí MD.

A jak to funguje v zahraničí? Například německá, rakouská či italská policie posílá českým řidičům, kteří se na tamních silnicích dopustili přestupku, dopis. V něm je výzva k zaplacení pokuty. Pokud ji motorista neuhradí, určitě si nepomůže. Riskuje soudní řízení nebo velmi výrazné zvýšení pokuty.

CIF24

Kolik nehod způsobí čeští řidiči v zahraničí
201120122013201420152016
16 71716 38616 87616 85218 29017 281

Poznámka: Jedná se o statistiku České kanceláře pojistitelů s počtem škod, která způsobila tuzemská vozidla v zahraničí a řeší se z povinného ručení. Každoročně se jedná o 6 až 7 procent všech škod z povinného ručení.

Čtěte také:

Dálnice D11 na polské hranice by mohla stát v roce 2026

Pokuta až sto tisíc. Poslanci schválili přísnější postihy za nelegální taxislužbu

Carsharing na vzestupu. Češi sdílí tisíce aut

Rekordní pololetí. Na mýtném se díky nárůstu kamionů vybralo 5,16 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).