Menu Zavřít

MILIONY PRO OSTRAVSKO

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Hutnictví

Ambiciózní investiční projekt za 650 milionů dolarů hodlá v příštích pěti letech dokončit největší domácí producent oceli ostravská Nová huť. Program zahrnuje výstavbu nových a modernizaci nynějších provozů. Celkem 270 milionů dolarů ostravský podnik investuje z vlastních zdrojů, dalších 350 milionů plyne z bankovní půjčky a zbytek si Nová huť zajistila emisí dluhopisů v hodnotě jedné miliardy korun.

MMF24

První součást programu, takzvaná minihuť, byla již zprovozněna. Jedná se o největší investici v hutnictví, která přišla na 10,3 miliardy korun a doba návratnosti je spočítána na sedm a půl roku.

Minihuť ročně vyrobí až jeden milion tun válcovaného pásu a zaměstná 441 lidí. Podstatně se zkrátí technologický proces, a uspoří se tak sedm set pracovních sil. Právě na masové propouštění v regionu upozornil vládu ministr průmyslu a&nbs p;obchodu Miroslav Grégr. Jen restrukturalizace hutnictví prý povede ke snížení zaměstnanosti z dnešních 58 tisíc na patnáct tisíc v roce 2010, podobně se bude situace vyvíjet i v těžbě uhlí. Kabinet na svém ostravském jednání poté rozhodl , že příští rok vyčlení ze státního rozpočtu osm set milionů korun na zmírnění sociálního napětí na severu Moravy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).