Menu Zavřít

Miloš o ničem

1. 4. 2015
Autor: euro

Miloš Zeman je stále puzen touhou být středem pozornosti, a tak nepřekvapila jeho iniciativa svolat debatu k zavedení eura v Česku. Samozřejmě k co nejrychlejšímu zavedení eura.

Pomiňme věcnou podstatu této diskuse o smyslu vstupovat do spolku, který se otřásá v základech a kde neplatí žádné smlouvy a dohody, a věnujme se jen plnění přání pana prezidenta. Ten by rád přijal společnou evropskou měnu již k 1. lednu 2017. Jenže zatímco pravidla pro členské země neplatí, pro ty vstupující platí.

Základním pravidlem je, že před vstupem do klubu musí vstupující země pobývat minimálně dva roky ve zvláštním režimu směnných kurzů ERM II, kde se měna pohybuje volným plováním v koridoru širokém patnáct procent. Střed tohoto koridoru je na počátku dohodnut s ECB, ale v čase se může měnit a také se mění. Vstupující měna zatím vždy výrazně posilovala.

Příkladem je Slovensko. Vstupu do ERM II musí předcházet rozhodnutí vlády a pak jednání s ECB. A také změna současného kurzového režimu koruny, kdy je stanoven strop pro posilování měny. K tomu ale současná bankovní rada nesvolí, protože by to vyvolalo prudké posílení měny a otřesy v celé ekonomice. Ukázka proběhla nedávno ve Švýcarsku. A i kdyby svolila, kurs by byl tak nestabilní, že bychom neplnili pravidlo kurzové stability a přístup k euru by nemohl ani začít.

Radost si neužije

Tím hasne naděje, že by se v Česku platilo do února 2018, kdy Miloši Zemanovi končí prezidentský mandát, takže si tu radost ze zavedení společné měny na Hradě s vysokou pravděpodobností neužije.

Prezident jistě bankovní radu obmění. Zda ku prospěchu české ekonomiky, nevíme, zato víme, že zcela nepochybně k obrazu svému. Jenže až v polovině příštího roku a zcela nedostatečně, protože to budou jen dva lidé ze sedmi. Ani s Jiřím Rusnokem tak nebudou mít potřebnou většinu. Takže vstup do ERM II není reálný ani od počátku roku 2019 a česká měna tak oslaví ve zdraví sto let své existence prezidentovi navzdory a s ohledem na evropskou realitu je vysoce pravděpodobné, že to zdaleka nebudou narozeniny poslední.

A tak si Miloš Zeman může zvát do Lán na diskusi o euru kohokoli a vždy to bude debata o ničem. Ale to také nakonec nejlépe odpovídá prezidentským pravomocem v našem ústavním systému. A tak přejeme prezidentovi příjemnou a intelektuálně přínosnou zábavu.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře autora:

Opravdové Palermo

Alpská vyhlídka

CIF24

Miloš a bábovičky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).