Menu Zavřít

Miloši, končíme

7. 6. 2002
Autor: Euro.cz

poslední jednání vlády může být napínavé

CIF24

Kabinet Miloše Zemana si začíná balit kufry. Ještě však než ministři vyklidí Strakovu akademii, mohou udělat spoustu „užitečné“ práce. A to i po volbách. Stará vláda podá demisi až po ustavující schůzi nové Poslanecké sněmovny. Zasedání musí být dle Ústavy svoláno do třiceti dnů po oficiálním zveřejnění výsledků voleb. Při posledních volbách v roce 1998 Tošovského vláda podávala demisi 17. července, přičemž volby proběhly 19. a 20. června. I s Milošem Zemanem a jeho blízkými se tak můžeme setkávat ještě několik týdnů.
Všechna předvolební zasedání kabinetu bývají přehlídkou čirého populismu. Rozhazují se peníze na všechny strany, slibuje se nemožné, jen aby to zapůsobilo na co nejširší spektrum voličů. V tomto směru předvedli Zeman & spol. skutečný politický koncert. V době těsně před volbami a krátce po nich, kdy je zájem veřejnosti upřen k volebním urnám a k jednání o sestavování vlády, však také nastává příznivé období prosadit na poslední chvíli některé kontroverzní záležitosti. „Pokud chcete, aby nějaká problematická věc ušla zájmu veřejnosti, není nic lepšího, než to protlačit na program před vánočními svátky nebo na posledním zasedání vlády,“ uvedl nejmenovaný vysloužilý politik. Této poučky se v minulých letech například hned několikrát přidrželi úřednici, kteří se zasazovali o změnu statutu pěti českých podniků Povodí. Zásadního rozhodnutí, které rozhodlo o transformaci několikamiliardového majetku si v tom chaosu nikdo nevšiml. Jde prostě o ideální období pro prosazování čistě skupinových zájmů. Možná pozorněji než jindy je tedy třeba v příštích dnech číst usnesení vlády.
S Milošem Zemanem odejde i celá jedna politická garnitura. Pro řadu z nich jde o poslední šanci, jak někomu pomoci k penězům. Odstupující ministr či jeho poradce si tak může vysloužit vděk některého podniku a zajistit si nové pracovní místo. Nelze zcela vyloučit, že Zemanova vláda může ještě po volbách projednávat již jednou „odpískané“ věci, například privatizaci Českého Telecomu.
Na předvolební zasedání kabinetu 12. června je naplánováno například několik záležitostí, týkajících se zemědělské dotační a regulační politiky, návrh na prodej cenných papírů z portfolia České konsolidační agentury, vytvoření samostatné kanceláře Czech European Center v Belgii, výběr zprostředkovatele pro zajištění postoupení pohledávek Fondu národního majetku. Dále několik rozhodnutí, která se týkají podniků Škodaexport, Koramo, Transgas, Aliachem, ustanovení komise pro hodnocení nabídek uchazečů o veřejné zakázky staveb pozemních komunikací a tak dále. Možná právě v některém z těchto bodů může být obsažen velmi naléhavý osobní zájem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).