Menu Zavřít

Miloslav Stašek: Česko, brána indického obchodu

12. 9. 2012
Autor: profimedia.cz

Česko je v regionu střední a východní Evropy pro Indii stále významnějším partnerem. O tom svědčí i fakt, že se Indie stala partnerskou zemí probíhajícího Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Ten díky tomu nabízí India Show, tedy vrcholnou formu prezentace indických firem a technologií v zahraničí.

Tyto akce se konají jen dvě do roka, a to z pohledu indické vlády na těch nejperspektivnějších trzích. Letos to bude Japonsko – a Česko. Pro nás to znamená, že se na brněnském výstavišti objeví 130 indických firem zaměřených na strojírenství. To je svým způsobem možné vnímat jako ocenění úrovně české průmyslové výroby a tradice. Zároveň je jistě dobré připomenout, že se Česko stalo první středoevropskou zemí, kde se India Show pořádá. Její otevření si i proto nenechal ujít ani indický ministr průmyslu, obchodu a textilu Anand Sharma.

Ten přitom nevyrazil ani do zmíněného Japonska, ani například do Kanady, kde se India Show konala loni. Stejně tak rostoucí zájem Indie o Česko, jakožto hlavního hospodářského partnera v regionu, potvrzuje, že se loni podařilo povýšit zasedání Smíšené česko-indické komise pro ekonomickou spolupráci na ministerskou úroveň – a to jako jediné zemi v regionu.

Stručně, Indie svým brněnským vystoupením potvrzuje, že chce zvýšit podíl vývozu svých strojírenských výrobků do Česka, který dosud tvoří jen 0,4 procenta českého strojírenského dovozu. Pro naše společnosti je pak účast indických firem příležitostí k nákupu kvalitních výrobků a zároveň i možností najít v Indii partnery ke spolupráci na zakázkách na tamním lukrativním trhu nebo ve třetích zemích.


Čtěte také:

Brněnský veletrh: Kde je Tata?

Indie předčí Pákistán skoro ve všem

Kauza Tatra: trestní oznámení kvůli zakázce v Indii policie odložila

CIF24


Vzhledem k četným tarifním i mimotarifním překážkám je totiž v mnoha ohledech v Indii lepší vyrábět, než tam vyvážet. Což už si také řada českých firem uvědomila a s investicí v Indii počítá.

Autor je velvyslancem ČR v Indii

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).