Menu Zavřít

Miloslav Stašek: Zpomalení Indie

20. 6. 2012
Autor: profimedia.cz

Růst indické ekonomiky na přelomu roku zpomalil. Na konci prvního čtvrtletí se pak propadl na 5,3 procenta, což populačně expandující Indii nestačí. Na vině je podle všeho to, že vláda jen pomalu prosazuje ekonomické reformy a byrokratický přístup k investorům.

I proto minulý týden agentura S&P varovala, že by se Indie mohla stát první zemí ze skupiny BRIC, která se dočká snížení ratingu. Jak by na to měl český exportér anebo investor reagovat? Měl by odložit plány pro vstup na indický trh, nebo z něho na čas odejít?

Podle mne je mnohem lepší alternativou vytrvat a připravit si dobrou výchozí pozici pro období, až indická ekonomika znovu pojede na plný plyn. A ona pojede, o tom není pochyb. Pohonem této jízdy budou připravované masivní investice do infrastruktury, které nastartují růst i v ostatních oborech, a společně s nimi další liberalizace trhu, která uvolní ruce investorům.

Potěšující je, že některé naše firmy právě s tím počítají – a právě na to sázejí. Podle dostupných signálů by tak ještě do konce roku měly alespoň dva české subjekty kapitálově vstoupit do indických společností.

V dlouhodobém výhledu se pak chystají investice do oboru těžkého strojírenství a dobývací techniky.

Další partnerství se pak možná objeví i díky podpoře státu. Ten ještě do konce roku vyšle do Indie čtyři delegace a zaštítí také účast na prosincové výstavě dobývací techniky v Kalkatě. Opačným směrem se vydá 170 indických firem, které se představí v Brně. Těm jde primárně o odbyt výrobků na evropském trhu. Stručně, obchod nikdy neproudí jen jedním směrem.


Čtěte také:

Investorům v Indii dochází trpělivost a jdou jinam

Avie se budou vyrábět v Indii

Pro Tatru se rýsuje kontrakt v Indii na sto vozů k raketám


A i to je dobré mít na paměti, když se přemýšlí o Indii a o tom, co její zpomalení znamená.

MMF24

K tomu přidám ještě jednu radu: vstup na indický trh je během na hodně dlouhou trať, ale vynaložené úsilí se bezpochyby vyplatí.

Autor je velvyslancem České republiky v Indii

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).