Menu Zavřít

Milovníci spiknutí, čtěte

23. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Povýšení Tlapy má údajně vyvážit Jahnův vliv

Dosavadní generální ředitel agentury Czech Trade Martin Tlapa (39) bude od června novým náměstkem ministra průmyslu a obchodu. Jeho jmenování má pro mnohé pozorovatele pikantní nádech. Lidé, kteří sledují dění na ministerstvu, tvrdí, že povýšení Tlapy by mělo vyvážit vliv dalšího muže z generace mladých manažerů, kteří působí ve službách státu – Martina Jahna. Tlapa bude zřejmě řídit mimo jiné sekci evropské integrace včetně odboru strukturálních fondů. Jahn vede agenturu CzechInvest, jež získává stále širší pole působnosti. Vedle tradičního poslání – lákání zahraničních investic do Česka - se CzechInvest v poslední době častěji zaměřuje zvláště na podporu podnikání. Proto se také stal zprostředkovací agenturou v rámci Operačního programu „průmysl a podnikání“, díky němuž mají do Česka putovat peníze ze strukturálních fondů Evropské unie.
Leckdo mluví o CzechInvestu jako o takovém malém, alternativním ministerstvu průmyslu. To může být mnohým trnem v oku. Tím spíše, že CzechInvest se zvláště v oblasti lákání investic může pochlubit vynikajícími výsledky.

Kdo měl koho pohltit.

Proč by ale měl vliv Martina Jahna vyvažovat právě Martin Tlapa, který stál po sedm let v čele agentury na podporu obchodu? Spekuluje se o tom, že se oba muži nemají příliš v lásce. Také se mluví o tom, že Tlapa má blíže k současnému vedení ministerstva a ministrovi Milanu Urbanovi.
Spory mezi oběma řediteli se údajně ukázaly už v době, kdy se slučovaly početné agentury pro podporu podnikání, které předtím houfně vznikaly. Jeden čas se uvažovalo o tom, že CzechInvest pohltí Tlapův Czech Trade, sám Jahn ovšem tuto představu nepodporoval.
Rozhodovalo se tedy, zda zbylé agentury převezme pod svou střechu Jahnova či Tlapova instituce. CzechInvest se nakonec sloučil s Czech Industry a Agenturou pro rozvoj podnikání. V čele tohoto posíleného subjektu zůstal Martin Jahn.
Faktem je, že Tlapa a Jahn tehdy přicházeli s protichůdnými návrhy. Oba Martinové však popírají, že by měli špatné vztahy. Někdejší rozdílné názory v jedné konkrétní věci nepovažují za nic mimořádného. Šéf CzechInvestu nebere teorii o vyvažování svého vlivu příliš vážně. „Mně se to tak nejeví,“ říká Jahn.

Se všemi náměstky.

Ať tak či onak, pro milovníky teorií spiknutí a další zvědavce bude zajímavé zkoumat, do jaké míry se Tlapa stává Jahnovým nadřízeným. V této souvislosti nelze přehlédnout skutečnost, že Martin Tlapa bude zřejmě šéfovat nejen sekci obchodní politiky a licenční správy, ale také sekci evropské integrace. Její součástí je odbor strukturálních fondů, řídicí orgán Operačního programu „průmysl a podnikání“.
Přesto Jahn nebude podřízen Tlapovi. Řízením CzechInvestu ze strany ministerstva je totiž pověřen náměstek Václav Petříček. Činnost CzechInvestu se ostatně prolíná s působností prakticky všech náměstků na ministerstvu. Pod Martinem Pecinou je sekce podpory podnikání a investic, přičemž CzechInvest se zaměřuje nejen na investiční pobídky, ale i na budování průmyslových zón. Náměstek Václav Srba zase řídí sekci rozvoje odvětví, která má s CzechInvestem také leccos společného.

EBF24

Somol – tykadlo v Bruselu.

Martin Tlapa převezme ty sekce, které dosud spadaly pod náměstka Miroslava Somola. Ten však náměstkem zůstane a má se stát jakýmsi tykadlem ministerstva v Bruselu. Také by měl koordinovat veškeré pracovní skupiny na ministerstvu, které se budou zabývat záležitostmi spojenými se členstvím Česka v Evropské unii.
Somol už nyní trávil na zahraničních cestách velkou část svého času. Tak by tomu mělo být i nadále. Somolova zaneprázdněnost zřejmě také byla jedním z důvodů, proč jemu podřízené sekce přejdou pod Tlapu. Mluví se i o tom, že Somol má zájem o práci přímo v Evropské komisi.
Martin Tlapa týdeníku EURO řekl, že se hodlá hodně věnovat politice na podporu exportu, která by měla být dravější. Chce usilovat o zdokonalení různých programů pro české firmy, jež míří na zahraniční trhy. Důležitou roli by měly hrát zastupitelské úřady. Tlapovou vizí je týmový přístup a úzká spolupráce českých velvyslanců, obchodních radů a zastoupení Czech Trade.

Czech Trade povede Hanzlíčková Po odchodu Martina Tlapy na ministerstvo průmyslu povede agenturu Czech Trade Jitka Hanzlíčková. Ta dosud působila jako vrchní ředitelka a Tlapova zástupkyně. Týdeník EURO má informace, že Hanzlíčková, která velmi dobře zná vnitřní chod agentury, bude pověřena řízením Czech Trade na dobu několika měsíců. V jejím čele by měla stát zhruba do konce roku. V té době by již měl být vybrán Tlapův nástupce na postu generálního ředitele.
Jitka Hanzlíčková nastoupila do Czech Trade v roce 2000 po ukončení studií na Vysoké škole ekonomické. Doposud se podílela na klíčových projektech rozvoje agentury a budování systému managementu jakosti. Je svobodná a bezdětná, z řady zálib se nejvíce věnuje aerobiku.
(hat, žiž)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).