Menu Zavřít

Milovník másla a moderní gastronomie

29. 1. 2018
Autor: Euro.cz

Kuchař, který se stal legendou, přestože většinu svého života strávil v malém městečku u Lyonu, kde se narodil

Slavní kuchaři z celého světa i jeho obdivovatelé z řad hostů a fanoušků dobrého jídla truchlí pro Paula Bocuse (11. února 1926 -20. ledna 2018), jednoho z neslavnějších kuchařů světa, rytíře čestné legie, který vrátil kuchařské profesi lesk a slávu. Nebýt jeho, nepatřili by kuchaři mezi obdivované celebrity, které se s úsměvem fotí v bílých rondonech s výšivkou s vlastním jménem na prsou.

Ve sněhobílém rondonu s vysokou skládanou čepicí se rád nechal fotit i „monsieur Paul“, jak mu všichni říkali. Možná nebyl tím nejkreativnějším kuchařem na světě, určitě by se našla i řada těch, kteří ho technicky předčí, ale měl dar předávat své zkušenosti, nadchnout ty, kdo s ním pracovali, okouzlit hosty i komunikovat s médii. Rád se fotil, dělalo mu potěšení být v centru pozornosti a nepromarnil jedinou příležitost, aby kuchařské řemeslo posunul o kus dál nejen v kuchyni, ale i v očích veřejnosti.

V domě, ve kterém je jeho restaurace LAuberge du Pont de Collonges, se narodil a v nedožitých 92 letech i zemřel. Dokonce ve stejném pokoji. Restauraci provozovali na tomtéž místě ijeho rodiče a Paul ji přirozeně převzal po nich. Nepřetržitě od roku 1965 až dodnes je LAuberge nositelem tří michelinských hvězd. Žádná jiná restaurace nebyla v hodnocení průvodce Michelin stejně úspěšná.

Paul Bocuse patřil do generace slavných francouzských kuchařů, kteří dali světu takzvanou nouvelle cuisine, odlehčenou a vizuálně krásnou podobu klasické francouzské kuchyně, i když se jí sám trochu posmíval. „Takzvaná nouvelle cuisine většinou znamená malou porci a vysoký účet,“ říkal. Dbal na každý detail, vařil pokud možno z lokálních surovin, jejichž prodejce znal osobně, ajeho jméno nese i tržnice v Lyonu, kam každé ráno jezdil nakupovat pro svou restauraci. Bílé kuře z Bresse miloval natolik, že si ho nechal vytetovat na rameno, a rozesmátá fotka kuchaře v čepici a rondonu s odhaleným tetováním obletěla svět.

S médii to uměl a uvědomoval si, jak jsou pro něj samotného i pro gastronomii důležitá. Kvůli pěknému snímku se neváhal převléknout i za papeže. Snad i proto je nazýván „papežem gastronomie“.

Zasloužil se o to, že se profese kuchaře dostala na výsluní a začala být vnímána jako prestižní. Jeho jméno nese i nejvýznamnější kuchařská soutěž světa Bocuse d'Or, něco mezi olympiádou a Oskary. Koná se jednou za dva roky a vítězný tým získá zlatou sošku představující Paula Bocuse. Už za svého života se stal legendou a tou nepochybně zůstane i po smrti. 9

MM25_AI

Kvůli pěknému snímku se neváhal převléknout i za papeže. Snad i proto je nazýván „papežem gastronomie“.

O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?