Menu Zavřít

MINISTERSKÝ ZÁKAZ

20. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Patrie

Jedné z nejmenších domácích pojišťoven, Patrii, zakázalo ministerstvo financí minulý čtvrtek uzavírat další pojistné smlouvy. Její ekonomická situace je podle mluvčí resortu Jany Vargové neutěšená. Zákaz má platit až do odvolání a byl učiněn v zájmu klientů, dodala mluvčí. Nyní probíhají jednání, během nichž bude Patrie vysvětlovat své hospodaření.

Představitelé pojišťovny byli publikováním zprávy o opatření ministerstva znechuceni. „Tato informace je pro nás smrtelná, my nejsme společnost, která by dělala nějaké machinace nebo někomu něco dlužila. Není to otázka insolventnosti, ale nedostatku kapitálu, uvedl generální ředitel Patrie Pavel Válka. Obává se, že zveřejnění uvedených informací by mohlo zmařit záměr zahraničního partnera navýšit základní jmění pojišťovny. Od listopadu loňského roku totiž drží v Patrii americká finanční a konzultační společnost Avon jedenapadesát procent akcií a v těchto dnech měla posílit finance pojišťovacího ústavu o sto milionů korun. Tím by získala čtyři pětiny základního jmění, a jak uvedl ředitel Válka, vyřešila by tak finanční situaci Patrie.

O řešení tohoto stavu budou podle Válkova vyjádření zástupci firmy Avon jednat v úterý 25. ledna s pracovníky ministerstva financí. „Pokud to nedopadne dobře, požádáme o spolupráci jednu z nejvýznamnějších domácích pojišťoven, doplnil ředitel. Měl tím na mysli, že se v případě odebrání licence bude pojišťovací ústav snažit předat svůj zákaznický km en tak, aby dostál závazkům vůči klientům.

ebf - tip - debata

Pojišťovna na trhu funguje od ledna 1995, loni předepsala pojistné za třiapadesát milionů korun, devadesát procent z toho představují průmyslové a podnikatelské pojistky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).