Menu Zavřít

Ministerstvo financí chce prodat slovinské papírny Vipap společnosti RIDG Holding

7. 5. 2019
Autor: Archiv

Slovinské papírny Vipap Videm Krško by měla koupit pražská společnost RIDG Holding. S prodejem papíren, ve kterých ministerstvo financí drží přímý podíl 96,5 procenta, ovšem podléhá ještě schválení vládou.

„Můžeme potvrdit, že v současné chvíli jednání o prodeji papíren natolik pokročila, že mohl být spuštěn proces meziresortního připomínkového řízení před samotným projednáním udělení souhlasu vlády s převodem akcií emitovaných společností Vipap, které jsou v držení ministerstva financí,“ uvedlo ministerstvo. Podrobnosti k transakci nebo případnou cenu nesdělilo.

Ministerstvo se snaží firmu prodat několik let. Poprvé se o to snažilo v roce 2015, tehdy se ale nepřihlásil žádný zájemce. Mezi hlavní věřitele firmy patří banky a ministerstvem vlastněné firmy Prisko a IMOB. Prisko a IMOB mají vůči papírnám pohledávky za zhruba 290 milionů Kč a souvisí s úvěry poskytnutými na provoz firmy. Na konci roku 2016 se hlavní věřitelé firmy dohodli, že se podnik společně znovu pokusí prodat a rozdělí si mezi sebou výtěžek. V březnu 2017 ministerstvo oznámilo zahájení prodeje.

Nabídka na prodej papíren je nižší, než jsou pohledávky věřitelů, mezi které patří i rakouská a slovinské banky. Alternativou k prodeji by ovšem byl údajně jen konkurz papíren.


Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš


Společnost RIDG Holding byla založena kvůli koupi papíren. Podíl ve firmě mají podle dostupných informací Rutherford ID Group. Ta je členem skupiny IPIDC, která působí v oblasti finančního strukturování a privátních investic. Dalším podílníkem je firma Portiva, která se zaměřuje na energetiku a obnovitelné zdroje. Ve firmě mají podíl i lidé kolem české papírenské skupiny Krpa a společnosti Investiční klub.

Český podíl na základním kapitálu firmy je 44,1 milionu eur (zhruba 1,1 miliardy korun). Firma základní kapitál v minulosti snížila z 78,4 milionu eur na 45,7 milionu eur. Snížení kapitálu bylo využito na pokrytí ztrát firmy z předchozích let. V roce 2017 vykázala firma ztrátu zhruba 8,7 milionu eur (asi 224 milionů korun). Firma měla 469 zaměstnanců. Výroční zprávu za rok 2018 firma zatím nezveřejnila. Hospodaření firmy je přitom v posledních letech negativně ovlivněno poklesem poptávky na trhu s novinovým a grafickým papírem.

EBF24

Slovinská papírna Vipap je největší svého druhu na Balkáně. Specializuje se na výrobu novinového papíru, roční produkce činí zhruba 200 tisíc tun novinových a recyklovaných grafických papírů. Česká účast ve Vipapu sahá do roku 1996, kdy papírnu koupila ostravská společnost ICEC. V té době to byla jedna z největších tuzemských investic v zahraničí. Poté akcie přebrala IPB a následně ČSOB. Ta je nakonec před lety po arbitrážních sporech převedla na Českou konsolidační agenturu.

Dále čtěte:

Slovenský miliardář Fiľo investuje přes miliardu do papírny ve Slovinsku

Palaščák po prodeji Amper Marketu: Ještě o mně uslyšíte

Rusnok: Dali jsme bankéřům dáreček

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).