Menu Zavřít

Ministerstvo pro místní rozvoj chybovalo v další zakázce, rozhodl ÚOHS

23. 5. 2017
Autor: ČTK

Ministerstvo pro místní rozvoj chybovalo v další zakázce související s elektronickým systémem zakázek. Na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nesmí uzavřít smlouvu s vítězem zakázky na zajištění technické podpory k produktům využitým v rámci Národního elektronického nástroje (NEN), potvrdil dnes předseda úřadu Petr Rafaj.

„Zadavatel postupoval při vyřizování námitek jednoho z účastníků zadávacího řízení v rozporu se zákonem. Jako opatření k nápravě úřad zrušil rozhodnutí zadavatele o námitkách daného stěžovatele. Až do pravomocného ukončení správního řízení byl zadavateli uložen zákaz uzavřít smlouvu,“ uvedl Rafaj. Podle něj jde o prvostupňové rozhodnutí, proti kterému je možné podat rozklad. Na případ dnes upozornil web kverulant.org.

Ministerstvo pro místní rozvoj dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za elektronický systém zakázek několik pokut. Naposledy to bylo za dodatky k původní zakázce z roku 2011 celkem 550 tisíc korun. Další půlmilionovou pokutu dostalo za aktualizaci Národního elektronického nástroje (NEN).

Zákaz plnění smlouvy i pokuta

Zakázku na aktualizaci ministerstvo zadalo firmě Dezadata Group. Na návrh společnosti QCM, která byla jedním z neúspěšných uchazečů a iniciátorem řízení u antimonopolního úřadu, ale ÚOHS už dříve uložil zákaz plnění smlouvy. ÚOHS uložil ministerstvu půlmilionovou pokutu kvůli tomu, že zadalo aktualizaci NEN bez předchozího uveřejnění. Ministerstvo pochybilo podle antimonopolního úřadu i tím, že nevymezilo požadavky na předmět plnění v podrobnostech nezbytných pro zpracování nabídky. Tím podle úřadu diskriminovalo potenciální dodavatele, kteří systém neznali.

CIF24

Národní elektronický nástroj (NEN) má sloužit pro zadávání veřejných zakázek a je druhou součástí Národní infrastruktury pro elektronické zadávání veřejných zakázek (NIPEZ), první součástí je systém e-tržišť. NEN byl určený ke komplexním strategickým nákupům nebo investicím s rozsáhlou metodickou a procesní podporou zadavatele - například stavbám dálnic, dodávkám technologických celků, komplexním službám, respektive vysoce odborným službám, jako jsou informační kampaň, projektová činnost, právní služby či poradenské služby.

Přečtěte si také:

ÚOHS našel chyby v postupu Prahy při výběru firmy na osvětlení. Už potřetí

ÚOHS pozastavil tendr na modernizaci budějovického letiště. Postup kraje je pochybný

Skupinu J&T ovládnou z poloviny Číňané. Transakci posvětil ÚOHS


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).