Menu Zavřít

Ministerstvo průmyslu prověřuje čtyři projekty Agrofertu za čtvrt miliardy

4. 6. 2019
Autor: Jan Rasch/Euro

Ministerstvo průmyslu a obchodu prověřuje kvůli auditní zprávě Evropské komise čtyři projekty holdingu Agrofert v hodnotě zhruba 250 milionů korun. Proplacená částka činí zhruba 100 milionů, řekl dnes ministr průmyslu Karel Havlíček. U jednoho z projektů podle Havlíčka ale unijní auditoři chybovali. Čtyři projekty spadají do let 2015 až 2017, kdy se ve střetu zájmů premiéra Andreje Babiše mohlo postupovat podle českého výkladu práva, dodal Havlíček. O jaké projekty jde, ministr neuvedl.

Úřad má podle Havlíčka také potvrzení ministerstva spravedlnosti, že u všech projektů se postupovalo v souladu s právem. Výsledek současného prověřování na ministerstvu bude podle Havlíčka znám do dvou měsíců.

Babiš vložil své firmy včetně Agrofertu kvůli zákonu o střetu zájmů v únoru 2017 do svěřenských fondů. Podle návrhu auditní zprávy Evropské komise, který v pátek zveřejnila média, má Babiš na Agrofert dál vliv a současně jako předseda vlády ovlivňuje i použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle návrhu zprávy vracet do rozpočtu Evropské unie kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal. Od loňského srpna platí nová unijní pravidla o střetu zájmů.

Věříte, že Andrej Babiš neovládá Agrofert?

„Na čtyřech subjektech se udělal rychlý pohled na věc a z těch čtyřech oblastí se zjistilo, že u jedné udělal chybu audit EK, protože si nevšiml, že projekt nebyl v režimu emisních povolenek. Tím pádem má na to nárok,“ řekl Havlíček. Dodal, že jde o technikálii, která se vysvětlí, u dalších třech projektů je jejich posuzování otázkou výkladu. Havlíček je ale přesvědčen, že interpretace hodnotitelů z ministerstva průmyslu a obchodu, nehledě na to, o jakou šlo firmu, byla správná.

„Bohužel auditní zpráva z EK začala dříve chodit po sociálních sítích, než se dostala k jednotlivým ministrům. Ačkoliv se jedná o zprávu důvěrnou, která má indikovat nějaký stav, na který se má vytvořit smysluplná oponentura, se zpráva totálně zmarketovala,“ řekl Havlíček.


Otroci dotací. O závislosti Agrofertu na veřejné podpoře


Havlíček už v pondělí v České televizi řekl, že resort průmyslu se v minulosti potýkal s vysokou chybovostí projektů, proto mu byla pozastavena částka až do 19 miliard korun. To ale podle ministra nesouvisí s aktuálním návrhem auditní zprávy EK. Havlíček předpokládá, že tuto částku komise zpětně proplatí. Záležitost se táhne přes rok.

Audit Evropské komise se týká peněz vyplácených z Evropského sociálního fondu (ESF), který řídily ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a pražský magistrát, a také Evropského regionálního a rozvojového fondu (ERDF) a Kohezního fondu. Ty spadají pod ministerstva životního prostředí a průmyslu.

MMF24

Mluvčí ministerstva práce Kristýna Křupková dnes řekla, že v rámci Operačního programu Zaměstnanost nebyly peníze poskytnuty žádným příjemcům, kteří spadají pod holding Agrofert. Úřad eviduje pouze jeden projekt, který s Agrofertem souvisel. Jde o firemní vzdělávací projekt pardubické chemičky Synthesie, který skončil letos v lednu. Byl ale neaktivní a žádné dotační peníze nevyžádal, ani mu nebyly proplaceny, uvedla mluvčí.

Přečtěte si také:

Agrofert zavřel tři ze čtyř svých Pražských řeznictví. Projekt prý nesplnil očekávání

Babišův střet zájmů: auditoři EU zkoumají dokumenty ve Státním zemědělském fondu

Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

Komentář: Koalice dotačního podvodu

Politika dotací skosila třetinu evropských rodinných farem. Peníze shrábl Agrofert a spol.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).