Menu Zavřít

Ministerstvo průmyslu dotace Agrofertu nevyplácí, schválilo mu jeden projekt, tvrdí Havlíček

11. 7. 2019
Autor: čtk

Ministerstvo průmyslu a obchodu schválilo od účinnosti zákona o střetu zájmů jeden projekt pro skupinu Agrofert, o proplacení dotace dosud holding nepožádal. Žádost o platbu by mohla přijít příští rok, ministerstvo by ji posoudilo a projekt by byl pozastaven. Vyplynulo to z vyjádření ministra Karla Havlíčka (za ANO) při dnešních sněmovních interpelacích.

„Neproplácí se už od prosince minulého roku. Tvrzení, že se proplácí, není pravdivé,“ řekl Havlíček na dotazy Věry Kovářové (STAN) a Martina Jiránka (Piráti). Schválený projekt skupiny je podle něho v hodnotě do 50 milionů korun.

Havlíček podotkl, že ministerstvo vyplácí peníze až následně. Pro platbu jsou podstatné skutečnosti z doby žádosti a schválení projektu. Nyní ministerstvo vyplácí podle Havlíčka zhruba tři roky staré projekty. Z jeho vyjádření vyplynulo, že poslední peníze skupině Agrofert ministerstvo poslalo loni v prosinci, přičemž se jednalo o projekt schválený v době před účinnosti zákona o střetu zájmů.

Měl by Andrej Babiš kvůli auditu Evropské komise odejít z politiky?

„Nelze plošně přestat proplácet případné žádosti o platbu, aniž by nedošlo k individuálnímu posouzení v každém jednotlivém případě,“ zdůraznil Havlíček. K plošnému zastavení plateb by ministerstvo mohlo přistoupit potom, co by zjistilo větší množství individuálních chyb.

K preventivní stopce přistoupil třeba Státní zemědělský intervenční fond v případě zemědělských investičních dotací poté, co do Česka dorazily předběžné závěry auditů Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle prvního z nich Babiš ve střetu zájmů v souvislosti s holdingem Agrofert je. Babiš v souvislosti se zákonem o střetu zájmů vložil skupinu do svěřenských fondů.

Čtěte: Otroci dotací. O závislosti Agrofertu na veřejné podpoře

 Premiér Andrej Babiš

Přečtěte si také:

Agrofert omezí investice, zaměří se na snížení dluhů

Babišův střet zájmů: auditoři EU zkoumají dokumenty ve Státním zemědělském fondu

Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

Komentář: Koalice dotačního podvodu

CIF24

Politika dotací skosila třetinu evropských rodinných farem. Peníze shrábl Agrofert a spol.

 Film Selský rozum nabízí mimo jiné podrobné vysvětlení toho, proč na českých polích roste ve výrazném podílu řepka

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).