Menu Zavřít

Ministerstvo útočí na hospodské i na turisty

7. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Absurdní vyhláška začala minulý týden platitPolovina hospod asi skončí, turistický ruch se může zhroutit.Jeden telefon za druhým měla minulý týden prezidentka Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu (HO.RE.KA) Mirka Luprichová v souvislosti se začátkem účinnosti vyhlášky ministerstva zdravotnictví.

Absurdní vyhláška začala minulý týden platit

bitcoin_skoleni

Polovina hospod asi skončí, turistický ruch se může zhroutit.

Jeden telefon za druhým měla minulý týden prezidentka Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu (HO.RE.KA) Mirka Luprichová v souvislosti se začátkem účinnosti vyhlášky ministerstva zdravotnictví. Byla sice již vydána v roce 2001, ale v některých nařízeních nabyla účinnosti až 1. července letošního roku. Hospodští a provozovatelé dalších restauračních a turistických zařízení si proto minulý týden stěžovali na nové hygienické normy a návštěvy prvních inspektorů. „Vyhláška odbourává klasickou českou kuchyni,“ řekla Profitu na adresu nového úředního nařízení Luprichová krátce předtím, než šla toto stanovisko obhajovat do televize. Připomněla, že vyhláška se týká kuchyně, způsobu přípravy jídel, ale v druhé části i hygieny na pracovištích. Zavádí nutné používání bezdotykových baterií v kuchyních a sociálním zařízení pro personál. Na záchodech v pohostinstvích musí od minulého týdne téct studená i teplá voda a papírové ručníky musí nahradit látkové. Kuchaři už nesmějí přechovávat na plotně jídlo déle než tři hodiny, což může znemožnit nabídku tzv. hotovek po celý den. Z českých hospod tak může zmizet nabídka tradičního guláše nebo vepřové s knedlíkem a se zelím. Zvláštní kapitolou je donáška jídla v přepravních nádobách, kde teplota nesmí klesnout pod určitou hladinu, ale především každá nádoba musí mít nalepenou popisku, kde bude napsáno o jaké jídlo se jedná, že jsou to například knedlíky, kdo a kde je vyrobil. Restaurace také musí mít pro každý druh potravin zvláštní pracoviště a lednici. Právě vedle přípravy jídel se na tato ustanovení, podle názoru některých odborníků až absurdních, snáší největší kritika. Kuchař například nesmí mít v lednici uskladněno společně s hovězím masem kuřecí. Měl by tak mít pro každé maso zvláštní lednici. Vejce musí rozbíjet ve zvláštní místnosti. Zeleninu musí skladovat také ve zvláštní místnosti. Cesty různých pokrmů se nesmějí křížit, takže například maso by cestou do kuchyně či do skladu nemělo potkat zeleninu. Suroviny také není možné do kuchyně donášet stejným vchodem, kterým do restaurace chodí hosté. „Musí překopat hospody, a to jsou statisícové náklady. Často to ani nejde,“ upozornila Luprichová na situaci, do níž se dostávají čeští hospodští a provozovatelé dalších gastronomických zařízení. Podle jejího názoru polovina hospod na základě nových pravidel, která se mají promítnout do jídelníčků, podoby kuchyní i záchodů, zkrachuje. Negativní dopady to bude mít i na turistický ruch. „To musel na ministerstvu připravovat nějaký šílenec, který se ohání Evropskou unií, ale tam je praxe jiná,“ nezdržel se kritiky jeden z hostinských, kterého Profit oslovil. Za zbytečně náročné a přísné považují nová pravidla i odborníci. Vyhláška podle Svazu obchodu a cestovního ruchu nerozlišuje podle velikosti provozovny. Problémy tak dopadají především na malé a střední podnikatele. Svaz proto navrhuje, aby nová vyhláška definovala malé a velké provozovny a od toho by se pak odvíjely požadavky na hygienu.

  • Našli jste v článku chybu?