Menu Zavřít

Ministr filozof

13. 5. 2014
Autor: Euro E15

Ministr vnitra Martin Stropnický dnes před poslanci obhajoval jedno své dost zásadní vyjádření z posledních dnů. A to, že mu vadí trvalé rozmístění armád členských zemí NATO v Česku. Co je na téhle zprávě mimo? Úplně všechno včetně ministra Stropnického.

Celá maškaráda začala Stropnického rozhovorem pro agenturu Reuters. „Dobře víme, že jakékoli trvalé rozmístění vojáků by představovalo problém. Patřím ke generaci, která zažila rozmístění osmdesáti tisíc sovětských vojáků v období normalizace. Je to stále psychologický problém,“ prohlásil ministr.

Nebylo to od něj příliš šikovné srovnání. Sověti se nás v roce 1968 na nic neptali, a to štáb NATO na rozdíl od nich bude. Sověti do Československa přijeli přehodit páku politického režimu a to i za cenu ztráty lidských obětí, což armády NATO nepřijedou. Těch „drobných“ nuancí by se našlo víc. Ale hlavně: V Česku NATO už jednu armádu trvale umístěnou má, je to česká armáda. Nevadí to? Nehrozí nám od ní náhodou něco špatného, když je to členská armáda NATO? Asi nehrozí, že pane ministře.

Pak je tu ještě jedna dost důležitá věc. Vůbec nikdo nás o umístění nějaké armády nežádá, nejedná o tom vláda, ani parlament. Celá tahle úvaha byla jen filozofickým myšlenkovým výletem Martina Stropnického. A pakliže byl na něco takového v rozhovoru tázán, měl říci, že se o vůbec ničem takovém nejedná a jít dál. Své hluboké zamyšlení si měl nechat třeba na chvíle před usnutím a ne pro novináře.

O to hůř, že se dnes ještě přišel do sněmovny hájit, přestože byl původně z jednání omluven. Spustil tím guláš posměváčkovství uvařený opozicí, která nezůstala nic dlužná rétorickému odkazu Davida Ratha. Poslanci dokonce žádali zařazení nového jednacího bodu, ve kterém by musel ministr vysvětlit, jestli mluvil za sebe nebo za vládu.

Martin Stropnický pak svolal tiskovou konferenci, kde se hájil, že mluvil o trvalém rozmístění, které by mu s odkazem na Sověty vadilo, a uklidňoval situaci tím, že když bude Česko velením NATO požádáno, je Česká republika připravena plnit své povinnosti.

Není nad to, když se člověk trochu rád poslouchá, občas si trochu zafilozofuje, umí nasadit herecký patos a k tomu ho ještě jmenují ministrem.


Čtěte také:

Stropnický: Vojáky NATO v Česku nechceme, máme špatné zkušenosti

Sobotka: Armádě hrozí kritika NATO, neplní své závazky

WT100

Era získala stamilionovou zakázku. NATO dodá dva radiolokátory

  • Našli jste v článku chybu?