Menu Zavřít

MINISTR FINANCÍ ŘEKL: DOST!

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Švédsko

Zcela nečekaně oznámil minulé pondělí švédský ministr financí Erik Asbrink, že odstupuje ze svého úřadu. Jako důvod rezignace pak na tiskové konferenci uvedl, že už necítí podporu ze strany premiéra Görana Perssona.

Už dříve se však Asbrink střetl s Perssonem v názorech na chystanou daňovou reformu. Spor vyvrcholil předminulý víkend, kdy premiér v televizní debatě kritizoval Asbrinkův plán snížit příští rok daně celkem asi o patnáct až dvacet mi liard švédských korun.

Premiér Persson připustil, že si se svým ministrem financí ne ve všem rozuměl, ale zdůraznil, že základní hospodářská politika jeho kabinetu zůstane beze změny. Hned v pondělí pak Persson jmenoval novým ministrem financí relativně neznámého šéfa Národní rady pro trh práce Bosse Ringholma. I on ujistil nervózní investory, že nechystá žádné zásadní změny v hospodářské politice a vyjádřil odhod lání pokračovat v jednáních o reformě fiskální politiky se stranami celého politického spektra.

CIF24

Ve středu Ringholm dodal, že se chystá využít rozpočtový přebytek v následujících letech k tomu, aby podal návrh na snížení daní. To však podle jeho slov nemohou Švédové očekávat dříve než v roce 2001.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).