Menu Zavřít

Ministr mě nezastraší

15. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Michalem Sojkou

Michal Sojka byl ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) dva měsíce a tři dny. Minulý pátek převzal rozhodnutí ministra zdravotnictví Tomáše Julínka o odvolání z funkce. Ministra k tomu podle jeho slov vedly dvě věci: jednak byl Sojka, bývalý ředitel ministerské kanceláře Davida Ratha, jmenován bez výběrového řízení, jednak nemá pro tuto funkci dostatečnou kvalifikaci. Michal Sojka má pochopitelně vůči ministrovu rozhodnutí výhrady. Především tvrdí, že je divné, když ministr oznámí záměr odvolat ho na tiskové konferenci, aniž by o tom osobně informoval jeho samotného (rozhovor pro týdeník EURO se odehrál minulý čtvrtek večer – pozn. redakce). Podivné prý také je, že se nikdo z nového vedení ministerstva o činnost ústavu nezajímal, a pokud snad byla s jeho činností nespokojenost, nikdo mu nic nevytkl.

EURO: Kdy jste spolu s panem ministrem naposledy mluvili? SOJKA: Co je pan ministr ve funkci, jsme spolu vůbec nehovořili. Neprojevil o činnost ústavu vůbec žádný zájem.

EURO: Vy si také myslíte, že se vám Tomáš Julínek mstí, jak to řekl David Rath? SOJKA: Jednoznačně. Pokud by to mělo být korektní chování, tak si mě pozve a řekne: jste tam krátce, zajímalo by mě, co jste za tu dobu udělal, co plánujete, a sdělí mi své představy. Takhle to musím jednoznačně brát jako politickou mstu a šikanu za to, co jsem dělal na ministerstvu a ve správní radě VZP, kde jsme se snažili zamezit některým nekalostem, které se tam děly a jichž se účastnili i lidé z ODS a kolem Tomáše Julínka.

EURO: Konkrétně šlo o co? SOJKA: O projekt internetových zdravotních knížek zajišťovaný společností IZIP, o smlouvy pana doktora Hroboně, který je fakticky náměstkem ministra pro zdravotní pojištění a kontrolu, což je docela zajímavé, uvědomíme-li si, že on byl objektem předchozí kontroly.

EURO: Tím se nějak provinil? SOJKA: Tím samozřejmě ne. Jde ale o to, co kontrola zjistila.

EURO: Co zjistila? SOJKA: To je otázka, která by měla směřovat na pana náměstka Drymla, který to měl ve své kompetenci. Pokud je již kontrola hotová, myslím, že bude moci říci leccos zajímavého. Poukazovali jsme i na některé nejasnosti ve smlouvách se zdravotnickými zařízeními Středočeského kraje. A najednou se člověk dočte v novinách, že náměstkyní ministra zdravotnictví je bývalá zdravotní radová Středočeského kraje Markéta Hellerová. Nekladl jste si například otázku, zda dnes není na ministerstvu nějak mnoho lidí spjatých s farmaceutickými firmami? Sám pan ministr, tiskový mluvčí Tomáš Cikrt, první náměstek Radek Šnajdr, který dokonce ještě nedávno ve farmaceutickém byznysu pracoval.

EURO: Položím si ji, pokud budu o nějakém nekalém propojení znát fakta. Ale kladl jsem si otázku, zda je korektní, když jste byl do funkce ředitele SÚKL jmenován těsně před koncem ministerského mandátu Davida Ratha a bez výběrového řízení. SOJKA: Podle zákona nemusí být na toto místo výběrové řízení vypsáno. Nicméně ve jmenovacím dekretu mám uvedeno, že jsem pověřen vedením ústavu „do doby jmenování ředitele na základě výběrového řízení“.

EURO: To ale vypsáno nebylo. SOJKA: Počítalo se s ním. Ale vzpomeňte si, co všechno se v létě odehrálo. Nastala hektická doba, kdy se každý týden počítalo s tím, že vláda už už skončí, a nezbyl na to čas.

EURO: Co se týče vaší kvalifikace pro funkci ředitele SÚKL, jak ji vidíte sám? SOJKA: Jsem vysokoškolsky vzdělaný člověk, lékař-internista, lékovou politikou jsem se zabýval, takže si myslím, že kvalifikaci mám. Považuji chování pana ministra za urážlivé. Mohl bych mít důvod se domnívat, že mě chce zastrašit, protože v říjnu mám svědčit u soudu na straně Davida Ratha proti doktoru Hroboňovi. Je-li to tak, zmýlil se, protože zastrašit se nedám.

EURO: Jak jste vycházeli s vaším předchůdcem na postu ředitele Milanem Šmídem? SOJKA: Myslím, že velmi korektně. Doktora Šmída si vážím jako vynikajícího odborníka na systém registrace léků a lékovou problematiku vůbec. Vybudoval ústav, který má velmi dobrou pověst v zahraničí a v rámci zemí východní Evropy je považován za nejlepší.

WT100

EURO: Přesto byl odvolán. SOJKA: David Rath mu vytýkal, že SÚKL nesplnil úkol, který dostal, a nedostatečně se zapojil do procesu kategorizace léčiv. Pan doktor Šmíd ale dostal nabídku, aby nadále zastupoval nejen SÚKL, ale i Českou republiku na mezinárodním poli, a on ji přijal.

EURO: Nebylo to tak, že vám David Rath přidělil SÚKL jako trafiku? SOJKA: Kdybych chtěl trafiku, tak si nevyberu zrovna tuhle na hlavní třídě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).