Menu Zavřít

Ministr pro brexit Davis se sešel s Babišem a Stropnickým. Řešili i budoucí práva Čechů v Británii

14. 3. 2018
Autor: čtk

Britský ministr pro brexit David Davis dnes odpoledne přijel do Česka. Na programu měl jednání s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zahraničí Martinem Stropnickým (oba ANO). Tématem schůzek bylo uspořádání vztahů mezi EU a Británií po jejím odchodu z unie. Jednání o brexitu se budou věnovat premiéři a prezidenti členských států EU příští týden na summitu EU.

Hlavními tématy schůzky Davise se Stropnickým byl brexit a otázky spojené s uspořádáním budoucích vztahů mezi Velkou Británií a EU, uvedlo ministerstvo zahraničí. Davis podle úřadu informoval Stropnického o britském pohledu na dosavadní průběh brexitu a perspektivách dalšího postupu. „Oba ministři pak rovněž hovořili o vnitropolitickém kontextu brexitu a jeho dopadech na britské regiony, především na Severní Irsko,“ uvedlo ministerstvo.

„Plně podporujeme tým Michela Barniera, který vyjednává s britskou stranou podmínky jejího vystoupení z EU,“ podotkl v tiskové zprávě Stropnický. Dodal, že věří, že se na březnové Evropské radě podaří přijmout Pokyny pro jednání o budoucích vztazích EU se Spojeným královstvím.


Čtěte: Tvrdý odchod z Unie by stál stál firmy desítky miliard liber ročně

Británie dala Evropě v referendu stopku


Zároveň Stropnický zdůraznil zájem Česka na co nejvyšší kvalitě vzájemných vztahů v době před odchodem i po ukončení členství Velké Británie v EU. Česko chce podle něj posilovat budoucí partnerství v oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky a také obrannou, hospodářskou a obchodní spolupráci. „Nicméně i nadále zůstává prioritou zajištění práv našich občanů ve Spojeném království,“ dodal český ministr. Šéf české diplomacie rovněž vyjádřil podporu Velké Británii „po nedávném bezprecedentním útoku nervovým plynem“ na bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dceru.

Státní tajemník pro EU Aleš Chmelař (ČSSD) dnes na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti uvedl, že ve vyjednávání dohody mezi Bruselem a Londýnem je stále řada nevyřešených problémů. „Týká se to například vyřízení možného vzniku tvrdé hranice mezi Irskem a Severním Irskem nebo chování Britů k občanům EU, kteří přijdou během takzvaného přechodného období,“ řekl Chmelař.

Chmelař také podotkl, že pozice Britů není úplně jasná. Postupu vyjednávání, které vedou členské země s Londýnem společně prostřednictvím vyjednavače Michela Barniera, se bude podle Chmelaře věnovat summit EU příští týden.

Pracujte v Unii, láká Česko Brity ke stěhování

Ilustrační foto

CIF24

Dále čtěte:

Čistý průstřel vlastní nohy. Na „tvrdý“ brexit nejvíce doplatí jeho příznivci

Česko bude po brexitu do rozpočtu EU přispívat víc, myslí si Schillerová

Brexit podle Corbyna: Británie by měla zůstat v celní unii

Británii opouští nejvíce občanů EU za poslední desetiletí

 Londýnské metro, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).