Menu Zavřít

MINISTR ŠPIDLA NA KAZATELNĚ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

S o c i á l n í     d o k t r í n a

Novým zákonem křesťanské Bible se při přípravě sociální doktríny pro první polovinu jedenadvacátého století inspiruje vicepremiér a ministr sociálních věcí Vladimír Špidla.

Hlavní tezí se mu stal výrok Krista, podle nějž snáze projde velbloud uchem jehly než bohatec do království nebeského. Dalším prvkem doktríny bude podle Špidly obraz Madony a dítěte. „Sociální doktrína nemůže být přerušením evropské tradice, ale naplněním některých velmi hlubokých aspektů evropské tradice, vysvětlil svůj pohled ministr. Zdůraznil však, že jeho představy nelze chápat jako pohrdání zaslouženým bohatstvím, ale jako upozornění na to, že existují i jiné hodnoty než ty, které jsou účetně měřitelné. „Svět prochází hlubokými změnami, mění se charakter práce, pracovních úvazků a základní sociální struktury. Nepodaří-li se najít společného jmenovatele, na kterém se shodnou rozhodující politické síly, hrozí, že se první polovina příštího století stane velmi komplikovaným, krizovým a temným obdobím, varoval Špidla.

EBF24

Česká strana sociálnědemokratická chce na svém dubnovém sjezdu, který předseda strany Miloš Zeman označil za sjezd radosti a hrdosti nad úspěchy, připravit program pro následující století a upřesnit střednědobé záměry strany.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).