Menu Zavřít

Ministr spravedlnosti USA, který sám jednal s Rusy, nepovede šetření ruských hackerů

3. 3. 2017
Autor: ČTK

Ministr spravedlnosti Spojených států Jeff Sessions nebude dohlížet na vyšetřování údajných zásahů ruských hackerů do loňských amerických voleb.

Sessions čelí skandálu kvůli tomu, že během loňské předvolební kampaně dvakrát jednal s ruským velvyslancem v USA, při senátním jednání o své nominaci na ministra se o tom ale nezmínil. Nyní uznal, že senátory o jednání s velvyslancem Sergejem Kisljakem měl informovat, je ale přesvědčen, že jim nelhal.

Sessions tvrdí, že s velvyslancem o kampani nehovořil. Novinářům řekl, že tématem rozpravy byl terorismus a situace na Ukrajině. Dodal, že rozhovoru byli přítomni dva členové jeho týmu.

Při nominační rozpravě v Senátu dostal Sessions otázku, zda o kampani nynějšího prezidenta Donalda Trumpa hovořil s ruskými činiteli. Na to odpověděl, že ne.


Sessionsovo schvalování bylo hodně dramatické. Čtěte více:

Roztržka. Jste stranou Ku Klux Klanu, vzkázal demokratům Cruz

 Ted Cruz

Na včerejší tiskové konferenci ministr upozornil na to, že je třeba činit rozdíl v tom, že se před volbami s Kisljakem sešel jako senátor a ne jako člen Trumpovy kampaně.

Sessions řekl, že rovněž nebude dozorovat žádné případné vyšetřování, které by se týkalo Trumpovy volební kampaně. To zdůvodnil tím, že by to nebylo vhodné, když se jí sám zúčastnil. Zároveň dodal, že nepotvrzuje a ani nevyvrací žádné spekulace o tom, zda takové vyšetřování existuje. Všechny případy, kterých se Sessions zřekl, povede jeho náměstek Dana Boente.

MMF24

Objasňování výše zmíněné hackovací aféry má na starosti Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který je podřízen ministerstvu spravedlnosti, Sessions je navíc z titulu ministerské funkce i hlavním žalobcem USA.

Čtěte dále:

Ministryně spravedlnosti se vzepřela Trumpovi. Okamžitě byla odvolána

Zadělal si Trump na problém? Poradce rád zpochybňuje nadřízené

Americký obchod povede Král bankrotů. Poradí si s čínským importem?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).