Menu Zavřít

Ministři z klobouku aneb Jak Babiš skládá vládu

25. 11. 2017
Autor: Reuters

Styl, jakým Andrej Babiš vybírá členy své budoucí vlády, ze všeho nejvíc připomíná pověstné vytahování králíků. O obsazení prázdných resortů jedná šéf ANO už několik týdnů.

Nezávislý pozorovatel povolební situace se nemůže ubránit dojmu, že designovaný premiér Andrej Babiš nemá vůbec nic připraveno a svůj jednobarevný kabinet skládá nahodile podle toho, koho zrovna potká na ulici. Většinu členů své budoucí vlády už si vybral prakticky v sobotu odpoledne po uzavření volebních místností. Ale s dalšími kandidáty na dosud neobsazené resorty doslova improvizuje. Občas nějaké jméno vyšle do mediálního prostoru, aby vyzkoušel reakce svého okolí.

Jako třeba v případě bývalého náměstka ministra průmyslu a současného manažera firmy Siemens Tomáše Hünera. Informace ČTK, že Hüner je mezi hlavními kandidáty na nového ministra průmyslu, Babiš nejprve nepopřel. Jenže během několika hodin mu přišla na Hunera řada negativních reakcí od lidí, jimž naslouchá. Jsou mezi nimi například odborníci, kteří se podíleli na vzniku jeho programové vize O čem sním, když zrovna spím.


Komentář Pavla Párala: Vyřízeno k dennímu pořádku

 Páral


Lidem z Babišova okolí vadilo zejména Hünerovo působení v bulharské pobočce ČEZ a také ve společnosti Vršanská uhelná finančníka Pavla Tykače. S Tykačem se Babiš dlouhodobě neshodne. Střetli se například kvůli nedávnému návrhu na prodej hnědouhelné elektrárny ČEZ v Počeradech, o kterou má zájem Tykačův Czech Coal. Druhý den už Huner z nejužšího výběru vypadl a Babiš začal hledat další adepty.

Nejlepší kvalifikace: straník

Právě příklad obsazení ministerstva průmyslu a obchodu ukazuje na chaos, který vznik nové vlády doprovází. Babiš by podle informací týdeníku Euro v resortu nejraději viděl straníka, ale ti se jeho přáním vzpírají. Například dosavadní ministr životního prostředí Richard Brabec. Babiš už mu resort nabídl před třemi týdny, ale Brabec odmítl. Primárně by chtěl pokračovat v environmentální politice a řešit nedostatek vody.

 Změní resort? Dosavadnímu ministru životního prostředí Richardu Brabcovi se na Babišem nabídnuté místo v čele resortu průmyslu a obchodu nechce.
Změní resort? Dosavadnímu ministru životního prostředí Richardu Brabcovi se na Babišem nabídnuté místo v čele resortu průmyslu a obchodu nechce.

„Ani nevím, zda bychom tam měli místo mě jiného vhodného kandidáta, ačkoli nepochybuji o tom, že každý je nahraditelný,“ řekl Brabec. Pokud by ale Babiš nikoho dalšího nesehnal, Brabec už by se zřejmě přesunu na průmysl nebránil.

Mezi potenciálními kandidáty na post ministra průmyslu a obchodu je také majitel výrobce autodílů Brano a nový severomoravský poslanec za ANO Pavel Juříček. Jenže jako ministr by se Juříček musel podle nového zákona o střetu zájmů vzdát své firmy Brano a do toho se mu nechce. Zvlášť pokud není jisté, že by vláda ve sněmovně získala důvěru. „Převedu firmu do svěřenského fondu a za měsíc ta vláda skončí. To ode mě nikdo nemůže chtít,“ říká Juříček. Pokud by ale kabinet měl zajištěnou většinu, pak by podnikatel o vstupu do vlády uvažoval. Babiš ještě přemítá nad Pavlem Pustějovským, který působí ve vedení chemičky Deza, spadající pod holding Agrofert.

Nikdy neříkej nikdy

Faktor nejisté budoucnosti odrazuje od angažmá v jednobarevné Babišově vládě řadu možných adeptů. Na ministerstvu školství by Babiš rád viděl populárního moravskoslezského hejtmana a nového poslance Ivo Vondráka. Zvláště poté, co šéfa ANO odmítlo několik nezávislých kandidátů. Vondrák je členem hnutí a v uplynulých sněmovních volbách získal jeden z nejvyšších počtů preferenčních hlasů. Přesto se do vlády přímo nehrne.

Vondrák uvedl, že se s Babišem před dvěma týdny dohodli na na tom, že to zatím není aktuální. „Ale situace se může změnit. Nikdy neříkej nikdy,“ dodal Vondrák. Podle informací týdeníku Euro se mu do Prahy tolik nechce právě kvůli nestabilitě vznikající vlády.

Babišovi zatím stále chybí kromě školství a průmyslu také zdravotnictví a kultura. O důvěru v Poslanecké sněmovně chce přitom se svou jednobarevnou vládou požádat ještě do Vánoc.

Systém znám

Na ministerstvo zdravotnictví je podle svých slov ochoten nastoupit Babišův poradce v oboru a nový poslanec Adam Vojtěch. Třicetiletý absolvent práv a mediálních studií se na funkci připravoval celé uplynulé čtyři roky na ministerstvu financí. Andrej Babiš už mu podle informací týdeníku Euro doporučil, aby si vytvořil svůj tým, který ho na resort zdravotnictví doprovodí.

Zatím mu však nic konkrétního neslíbil. „Babišovi se nelíbí nedostatek jeho zkušeností a také jeho přehnané sebevědomí,“ uvedl zdroj z vedení hnutí ANO. Vojtěch téměř v každém rozhovoru neopomene zdůraznit, že by nabídku na ministra „zvažoval“ a že je na tuto funkci dostatečně kvalifikovaný. „Kdybych tu nabídku dostal, určitě bych ji vážně zvažoval. Myslím si, že ten systém znám poměrně dobře,“ uvedl Vojtěch.

 Náměstek ministra financí Adam Vojtěch (ANO 2011)
„Kdybych tu nabídku dostal, určitě bych ji vážně zvažoval. Myslím si, že ten systém znám poměrně dobře,“ říká potenciální ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Mladý právník v minulých letech zkoumal cesty, jakými v českém zdravotnictví proudí veřejné finance, a také získával cenná data o fungování jednotlivých nemocnic. Babiš ho dokonce loni v září nominoval za ANO do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Mimoto je také už více než dva roky členem dozorčí rady České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Jak už týdeník Euro upozornil před několika měsíci, Vojtěch se v rámci své práce pro stát stýkal například s lidmi z investičního fondu Hartenberg, který je spravován svěřenským fondem ovládaným šéfem ANO. Hartenberg investuje do českého zdravotnictví a kromě reprodukční medicíny skupuje i kliniky všeobecné péče. Vojtěch se většinou stýkal přímo s šéfem fondu Jozefem Janovem. Schůzky přitom zprostředkoval sám Babiš.

„Možná že mě pan Babiš tehdy nějak spojil s panem Janovem, abychom se sešli. Spíš dal kontakt na mě panu Janovovi a pak jsme se nějak potkali,“ popsal nejistě Vojtěch, jak došlo ke schůzce se zástupci Babišova zdravotnického byznysu. Celkem se s Janovem a „možná i s dalšími“ sešel párkrát „ohledně nějakých systémových věcí“. „Šlo o financování zdravotnictví. Říkali mi nějaké jejich pohledy, co by bylo dobré zlepšit. Ale bylo to pouze několik setkání. Určitě za ně nelobbuji. Ke všem přistupuji stejně. Ty diskuse byly čistě akademického rázu. Je to jeden z hráčů v českém zdravotnictví podobně jako nemocnice. Diskutuji takto se všemi,“ vysvětloval Vojtěch.

Obrana, nebo OSN

Do čela ministerstva obrany by měla nově nastoupit stávající ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Babiš už jí dal oficiální nabídku,“ řekl zdroj z vedení ministerstva pro místní rozvoj. Informaci potvrdilo i několik zdrojů z hnutí ANO. Šlechtová ještě zvažovala odchod do zahraničí, měla zájem o post v OSN.

Nakonec však zřejmě zůstane v Česku - s nabídkou obsadit resort obrany souhlasila. Nechce se k tomu ale zatím vyjadřovat. „Tuto věc teď paní ministryně nebude komentovat. Situace se mění každým okamžikem,“ uvedl ředitel odboru kabinetu Šlechtové Lukasz Krynski. Stávající ministr obrany Martin Stropnický se chystá přesunout na ministerstvo zahraničních věcí.

Místo Šlechtové by měla do čela ministerstva pro místní rozvoj nastoupit dosavadní náměstkyně pro oblast regionálního rozvoje Klára Dostálová. Na svůj post už po říjnových volbách rezignovala, jelikož byla zvolena poslankyní. Dostálová je připravena resort místního rozvoje převzít a pro Babiše je podle informací týdeníku Euro volbou číslo jedna. „S panem Babišem průběžně konzultujeme některé věci, ale konkrétní nabídka zatím nepřišla. Pokud by mi to nabídl, určitě bych to zvažovala,“ nechala se slyšet Dostálová.

Tři ministerstva by měli obsadit nestraničtí odborníci. Například práce a sociálních věcí. Tento uvolněný post Andrej Babiš podle informací týdeníku Euro nabídl někdejší ředitelce Úřadu práce ČR a nynější ředitelce odboru Financování kapitol státního rozpočtu na ministerstvu financí Marii Bílkové. Ta zatím jakékoli spekulace o svém angažmá v budoucí vládě odmítá. „Nechci se k tomu tématu vyjadřovat. Ani k tomu, jestli bych o to měla zájem,“ sdělila.

Samostatný resort vědy, výzkumu a inovací či agendu lidských práv a rovných příležitostí chce Babiš sloučit s příslušnými ministerstvy. Pro jejich vedení tak nebude potřebovat přímo žádné ministerské kandidáty.

Nová vláda (pravděpodobné obsazení jednotlivých ministerstev)
Premiér Andrej Babiš
Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický
Ministryně obrany Karla Šlechtová
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán
Ministryně financí Alena Schillerová
Ministr vnitra Jana Vildumetzová
Ministr životního prostředí Richard Brabec
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová
Ministr dopravy Dan Ťok
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr školství Ivo Vondrák
Ministryně práce a sociálních věcí Marie Bílková
Ministr zemědělství Miroslav Toman
Ministr průmyslu a obchodu ?

Vše podstatné o povolebním dění čtěte v rubrice Volby 2017

Zemanův plán: Babiše jmenuje premiérem 6. prosince, jeho vládu o týden později

ANO bude mít předsedy sedmi výborů, Demokratický blok čtyř

Sprcha pro Fialu. Místopředsedy Sněmovny budou Pikal, Okamura, Filip a Hamáček

MMF24

Policie znovu požádala Sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka

Ze Západu přijde smrt. Šiřitel konspirací Koten míří do čela bezpečnostního výboru


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).