Menu Zavřít

minulem poníženi a současné pohodičce za Dunajem

20. 8. 2018
Autor: Euro.cz

„Když se síly nepřátelské socialismu pokusí obrátit vývoj v jedné socialistické zemi směrem ke kapitalismu, přestává to být záležitostí té země a stává se to společným problémem všech socialistických zemí,“řekl v říjnu 1968 Leonid Iljič Brežněv a zpětně si tak zdůvodnil okupaci Československa, kteréžto smutné 50. výročí si tento týden připomínáme.

Příležitostnému Rusovi, Ukrajinci i „krásnému Moldavanovi“, jak stranickému místodržícímu v Kišiněvě se srostlým obočím Brežněvovi svého času přezdíval samotný Josif Vissarionovič Stalin, je připisován i další výrok zajišťující vstup do dějin. Schopnosti jednoho z východoevropských stranických vůdců shrnul lakonicky: „Jako politik stojí za h…o, ale líbá krásně.“ Přitom prý byl na ženské.

Čeští miliardáři se mezi sebou na veřejnosti necelují, ale dovedou to kompenzovat někdy velmi vyhraněnými názory.

Přesvědčíte se o tom ve velkém rozhovoru s developerem a hluboce věřícím křesťanem Radimem Passerem, podle kterého nás pro samé hádky nestíhají politici zásobovat vizemi o budoucnosti České republiky. On jich má přehršel, v něčem budete souhlasit, v něčem možná ne, ale Passer není nudný v žádném případě. Ani s vizemi se to ale nemá přehánět, neboť jak blahé paměti varoval spolkový kancléř Helmut Schmidt: „Koho trápí vize, měl by navštívit psychiatra.“

Představa o tom, kam půjde vývoj, je nicméně důležitá, a kdo jej nezachytí, může dopadnout velmi špatně - třeba svého času největší prodejce hraček na světě, americký Toys R Us, který už to má za sebou, a to se tam kdysi dalo pořídit tolik dětské radosti. Klasická případová studie nejen pro studenty podnikatelských fakult.

Napětí už nějakou dobu panuje i mezi nejbližšími spojenci, v tomto případě mezi jedničkou a dvojkou aktuálního českého politického žebříčku, Andrejem Babišem a Jaroslavem Faltýnkem.

Odpověď na otázku, proč pan místopředseda pana předsedu v poslední době trochu zlobí, najdete v zasvěceném pohledu týdeníku Euro do zákulisí vztahů mezi nejmocnějšími muži hnutí ANO.

Dosť bolo politiky. Co může být lepšího než vydělávat manažerské peníze ve slovenské metropoli a bydlet kousek od hranice v poklidu rakouského venkova?

V očích Pražáků asi nemá Bratislava mnoho kouzel, ale tohle je fakt záviděníhodné. V dojezdovém čase kolem třiceti minut od centra „Blavy“ můžete posílat děti do rakouské školky či školy, užívat si neslovanského pořádku a ještě si dát večer s místními láhev veltlínu v nějakém heurigen, zvlášť už když jste vlastně jeden z nich.

Třešničku na dortu příhraničního bydlení pak představovaly levnější pozemky.

Poptávka z Bratislavy sice jejich ceny v blízkých rakouských vesnicích a městečkách vytlačila nahoru, ale hlasování nohama je pořád ještě se slevou. Wie angenehm, naozaj príjemné. •

MMF24

O autorovi| Miroslav Zámečník, zamecnik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).