Menu Zavřít

Minutu ve vzduchu, přistání do písku. Provozovatel netradičních letů se osamostatní

15. 8. 2017
Autor: Loganair

Skotská letecká společnost Loganair, známá svým netradičním letovým plánem, plánuje osamostatnění. Kromě jiného provozuje nejkratší leteckou linku na světě: tříkilometrovou trasu mezi dvěma ostrovy zvládne za minutu a půl.

Loganair létal mezi lety 1994 až 2008 pro British Airways, posledních devět let pak pro společnost Flybe Group. Po skončení smlouvy na konci srpna ale chystá osamostatnění. Svých třicet letadel převlékne do tradičních skotských barev a opatří je logem Scotlands’s Airline.

„Na našem hlavním trhu na vysočině a ostrovech jsme už dobře známí. To nám hodně pomůže. Klíčové je se přiblížit dalším oblastem,“ popisuje strategii aerolinek ředitel společnosti Jonathan Hinkles.

Nejkratší letecká linka na světě:

Loganair je provozovatelem nejkratší letecké linky na světě. Mezi ostrovy Westray a Papa Westray přepraví cestující za minutu a půl. Cesta je dlouhá 2,7 kilometru, a pokud jsou dobré povětrnostní podmínky, stráví letadlo ve vzduchu 57 vteřin. Do speciálního letadla se vejde jeden pilot a osm cestujících.

Turistickým lákadlem je také let z největšího skotského města Glasgow na ostrov Barra. Letadlo totiž přistává na tři kilometry dlouhé písečné cestě, což je také světový unikát. Zajímavostí je, že nemá pevně daný časový harmonogram přistání. Je totiž závislý na přílivu a odlivu.

 Letadlo Twin Otter aerolinek Loganair, které je využívané na nejkratší let na světě. Pojme jednoho pilota a osm pasažérů. Letadlo Twin Otter, které je využívané na nejkratší leteckou linku na světě.

MMF24

Dále čtěte:

Vyhoďme ho z kola ven aneb Kdy musí aerolinky platit odškodné?

22 dalších otázek o cestování letadlem. Opravdu nemám po přistání tleskat?

Minuta znamená tisíce. O odškodném za zpožděný let rozhoduje síla argumentů

Útok na peněženky. Ryanair omezí komfort cestujících

 Ryanair bude přísněji hlídat zavazadla. Jejich místo na palubě navíc garantuje jen prvním devadesáti cestujícím.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).