Menu Zavřít

Mirek se dočkal

25. 11. 2005
Autor: Euro.cz

V Praze se střetnou Topolánek s Rathem

EBF24

To to trvalo! Dva měsíce se v ČSSD mluví o tom, že David Rath půjde do čela jedné z krajských kandidátek, a teprve minulý čtvrtek to Jiří Paroubek oficiálně oznámil. David Rath dostane od premiéra divokou kartu a pravděpodobně vypálí rybník třem kovaným sociálním demokratům, považovaným za hlavní kandidáty na post pražské „jedničky“: Stanislavu Křečkovi, Miroslavu Svobodovi a Karlu Šplíchalovi.
Největší favorit Stanislav Křeček už prohlásil, že prvenství Davida Ratha kandidátce neuškodí, ba naopak prý prospěje. Znovu tak prokázal, že je na současnou politiku podivuhodně korektní. A mimoto má pravdu. David Rath se vyznačuje ostrými lokty a ty budou ve volební kampani opět zapotřebí. Kdyby měla ODS smysl pro recesi, nasadí proti ministrovi zdravotnictví Jiřinu Musílkovou. Ale volby jsou vážná věc. Mirek Topolánek si tak dlouho přál mít v Praze důstojného soupeře, až ho dostal. Dokonce tak důstojného, že se z toho šéfovi ODS může jednou i zatočit hlava.
Už se lze předem těšit na šťavnaté diskuse obou protagonistů v televizních pořadech. Snad se těší i Mirek Topolánek. David Rath určitě. Vstupem do politické arény nemůže nic ztratit – poslanecký mandát získá tak jako tak. Nelze od něj očekávat přímo vítězství nad ODS v její baště. Mohl by však svést s občanskými demokraty vyrovnanější boj než v minulosti. Ostatně historická zkušenost je na jeho straně. Zatímco v devadesátých letech prohrávala ČSSD v Praze s ODS o parník, před třemi lety to bylo „jen“ o osm procentních bodů. A to stála v čele kandidátky pouhá Petra Buzková.
Nominací Davida Ratha premiér akcentoval zdravotnictví jako jedno z hlavních volebních témat. Tím je koneckonců už několik posledních týdnů. Výstrahou pro sociální demokraty by ale měla být rok stará zkušenost, kdy Středočeši vnutili ODS zdravotnictví jako hlavní téma voleb do krajského zastupitelstva. V nich pak byli na hlavu poraženi.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).