Menu Zavřít

MÍŘÍ DO POLSKA

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

OMV

VÍDEŇ (FT) – Rakouský petrochemický a plynárenský koncern OMV minulou středu sdělil, že zaslal do Varšavy dopis potvrzující jeho zájem o koupi osmnáctiprocentního podílu v ropné společnosti PKN. Tržní cena tohoto podílu se odhaduje na 340 milionů dolarů. Akcionáři OMV na valné hromadě před několika dny zároveň schválili navýšení základního jmění, aby vedení koncernu mohlo „pružně plánovat další akvizice.

Polská vláda je podle listu The Financial Times rakouské nabídce nakloněna. Ministryně privatizace Aldona Kamela–Sowinska jednoznačně preferuje vstup zahraničního strategického partnera. Obává se totiž, že pokud by se nabízený balík privatizoval veřejnou nabídkou akcií na burze, největší polská firma s ročními příjmy 25,4 miliardy zlotých (v přepočtu zhruba 6,3 miliardy dolarů) by se mohla snadno stát kořistí nejmenované ruské firmy podnikající v ropném sektoru. Ve společnosti PKN Orlen jsou soustředěny přibližně tři čtvrtiny polských petrochemických kapacit a drží 40 procent maloobchodního trhu pohonných hmot.

WT100

Rakušané nedávno také znovu potvrdili, že mají zájem o spojení s maďarským koncernem MOL, kde jim patří kolem deseti procent akcií. Generální ředitel OMV Richard Schenz pro agenturu Reuters uvedl, že spojením OMV s PKN a MOL by vznikl bezkonkurenčně největší ropný koncern ve střední a východní Evropě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).