Menu Zavřít

Minimální dopad. Hurikány zpomalily americkou ekonomiku jen mírně

27. 10. 2017
Autor: čtk

Ekonomika Spojených států si ve třetím čtvrtletí navzdory hurikánům udržela solidní tempo růstu. Americké ministerstvo obchodu dnes ve svém rychlém odhadu uvedlo, že hospodářský růst v ročním přepočtu zpomalil pouze na tři procenta z 3,1 procenta ve druhém kvartálu.

Největší světová ekonomika dosáhla minimálně tříprocentního růstu ve dvou čtvrtletích za sebou poprvé za tři roky. Růst ve třetím čtvrtletí navíc překonal očekávání analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na 2,5 procenta.

Negativní dopad hurikánů na spotřebitelské výdaje a stavebnictví kompenzoval nižší obchodní deficit a růst podnikových zásob v důsledku očekávaného růstu poptávky.


„Harvey efekt“. Hurikán nastartuje prodeje aut

zaplavené vozy. Jeden z důsledků hurikánu Harvey


Růst spotřebitelských výdajů, které se na celkové ekonomické aktivitě ve Spojených státech podílejí více než dvěma třetinami, zpomalil na 2,4 procenta z 3,3 procenta ve druhém čtvrtletí.

CIF24

Analytici očekávají, že v celém letošním roce dosáhne růst americké ekonomiky zhruba 2,2 procenta proti růstu o 1,5 procenta loni. Příští rok počítají s dalším zrychlením celoročního růstu, a to na 2,4 procenta.

Přečtěte si také:

Komentář: Proč hurikány Irma a Harvey neublíží americké ekonomice?

V USA kvůli hurikánu v září zrychlil růst cen. Maloobchodníkům se daří

USA se potýkají s velkým úbytkem pracovní síly. Mohou za to hurikány


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).