Menu Zavřít

Miroslav Frayer: ECB bude vyčkávat

22. 10. 2015
Autor: čtk

Z celého týdne je pro investory nejzajímavější dnešní zasedání Evropské centrální banky. Nedávné události (Čína, propad akciových trhů, Volkswagen) zvýšily rizika ohledně hospodářského vývoje v eurozóně a nahlodaly důvěru na trzích. K tomu se přidaly i slabé údaje z Německa, kde však čekáme za září zlepšení.

Rizika vnímáme především na straně slabší externí poptávky, nicméně ta domácí by měla díky spotřebě domácností podpořené zlepšujícím se trhem práce a vysokými reálnými disponibilními příjmy zůstat silná.

Pozitivní obrázek přinesl úterní kreditní přehled ECB. Ukázal na pokračující ožívání úvěrové aktivity, její růst byl patrný napříč celou eurozónou, především v korporátním sektoru. To bylo dále podtrhnuto silnou poptávkou v oblasti investičních úvěrů. Není tak divu, že právě do tohoto klíčového sektoru míří prostředky z dlouhodobých dodávacích repo operací ECB (TLTRO). Přehled rovněž naznačil další uvolnění kreditních standardů a podmínek.

Za těchto podmínek od dnešního zasedání ECB neočekáváme žádnou změnu v nastavení měnové politiky. Její šéf Mario Draghi však bude nadále držet vztyčený ukazováček a opakovat, že ECB je připravena zasáhnout v případě hrozící deflace či výrazného hospodářského zpomalení.

Vzhledem k tomu, že inflace se nadále nachází výrazně pod cílem ECB, předpokládáme prodloužení kvantitativního uvolňování a TLTRO až za září 2016, na kdy je avizován jejich konec. Za pravděpodobné také považujeme rozšíření okruhu nakupovaných aktiv o korporátní dluhopisy.

Autor je ekonom Komerční banky


Čtěte také:

EBF24

EU se v lednu propadla do ještě hlubší deflace. Na vině jsou levné energie

Při odhadu české inflace Brusel silně přestřelil, shodli se analytici

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).