Menu Zavřít

Miroslav Frayer: Evropa – letošní královna burz

9. 1. 2014
Autor: čtk

Letošní rok by měl přát především akciovým trhům vyspělých zemí. V portfoliích by neměly chybět zejména evropské a japonské akcie. V eurozóně se jako atraktivní příležitost jeví Španělsko a Itálie.

Evropská aktiva by měla těžit z uvolněné měnové politiky ECB, do karet jim ale hraje i levné ocenění oproti americkým indexům, jež se pohybují poblíž historických maxim, nebo i oproti rozvíjejícím se trhům.

Výkonnost těchto trhů často koreluje s vývojem cen komodit a zpomalování čínského růstu nás vede k opatrnosti stran vývoje cen mnoha komodit. Japonským titulům by se pak mělo dostat podpory díky dalšímu pumpování peněz do ekonomiky. Kapitálové zisky by ale měly investorům přinést i americké tituly, přestože bychom mohli v polovině roku zažít vlnu výprodejů spojenou s ukončováním kvantitativního uvolňování.

Český trh by měl za globálními indexy zaostávat. Podle naší prognózy by měl prakticky všechen růstový potenciál pramenit ze tří titulů. Za nejatraktivnější považujeme akcie Erste Bank a Vienna Insurance Group, byť v případě VIG vnímáme rostoucí rizika spojená s rumunskými a italskými aktivitami. S potenciálem překvapit i zklamat vidíme cyklické akcie CME a NWR, jež by mohly přinést značné zisky při výrazném hospodářském oživení – nicméně obě společnosti se potýkají s vysokým zadlužením. Naopak nevěříme akciím Unipetrolu, jejichž cena plně nezohledňuje slabou ziskovost společnosti. A příliš šancí nedáváme velkým emisím ČEZ a Telefónica CR, jejichž zisky zůstávají v sestupném trendu.


Čtěte také:

KL24

Bankéři nevěří rozvíjejícím se trhům. Včetně Prahy

Banky: Kupujte akcie, od bondů ruce pryč. Favority v Praze jsou Erste a ČEZ

  • Našli jste v článku chybu?